Rusvai szerint van kockázatuk a tervezett hazai lazításoknak

Rusvai szerint van kockázatuk a tervezett hazai lazításoknak

Rusvai Miklós virológus (Forrás: Hír TV / Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Van annak kockázata, hogy a kormány feloldja a védettségi igazolvány szükségességét az éttermekben és a szálláshelyeken – mondta a Portfolio megkeresésére Rusvai Miklós virológus professzor.

– A döntéshozók mindig figyelembe veszik a kockázatokat növelő és a kockázatokat csökkentő tényezőket. A viszonylag magas átoltottság és a nyári időjárás – ami nem kedvez a vírus terjedésének – csökkenti a kockázatokat – mondta Rusvai Miklós azzal kapcsolatban, hogy a kormány miért oldhatja fel a védettségi igazolványok megkövetelését bizonyos szolgáltatások igénybevételénél.

Azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy vannak és eddig is voltak már a vírus terjedésének kockázatát növelő tényezők. Ilyenek a tömegrendezvények, a koncertek, a foci-Eb telt házas budapesti meccsei, valamint a koronavírus delta (korábbi nevén indiai) variánsának megjelenése, amelyet már Magyarországon is kimutattak öt személynél.

Rusvai figyelmeztetett, hogy a delta variáns minden korábbi vírusvariánsnál gyorsabban terjed, amit már több európai országban láthatunk.

– Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor az intézkedések feloldása, vagyis a védettségi igazolványok megkövetelésének eltörlése rejt magában kockázatot, de nem fog elindítani egy újabb nagy járványhullámot – tette hozzá.

A lazítás miatt nagyon fontosnak nevezte, hogy a kormány folyamatosan vizsgálja a szennyvízben a koronavírus koncentrációját, és ha bármi előjele van annak, hogy kedvezőtlenül alakulnak az adatok, akkor kellő lelki erő kell ahhoz, hogy bizonyos intézkedéseket visszaállítson Magyarország – hangoztatta.