Sajókazán világíthatnak az Elios-ügyből ismert vállalkozók

Sajókazán világíthatnak az Elios-ügyből ismert vállalkozók

Egy hagyományos nátriumlámpa és egy energiatakarékos LED fényforrás fekszik a földön a hódmezővásárhelyi Ormos Ede utcában. A városban uniós támogatással összesen 750 millió forintból korszerűsítik a közvilágítást. (MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Versenytárs nélkül nyert az Oriental Lux, amely sorozatban viszi el a hasonló tendereket. 

Nettó 58,7 millió forintért korszerűsíti Sajókaza község közvilágítását egy csehbányai cég: az Oriental Lux Kft. október 26-án 281 lámpatest felújítását és üzemben tartását vállalja a közvetkező 12 évben ezért az összegért – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből. Azt is megtudhatjuk, hogy a cég hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében győzött, úgy, hogy a tenderre meghívott négy másik vállalkozás nem is tett ajánlatot a munkára.

Az viszont nem derül ki a közbeszerzési dokumentumokból, hogy az Oriental Lux mögött álló tulajdonosok – Makra József és Makra Attila – már az Elios-ügyben is megjelentek. Jelenleg is a két Makra vezeti a Green Public Lighting Zrt.-t (GREP), amely az OLAF-jelentésekben taglalt közvilágítási közbeszerzésekben előbb az Elios üzleti partnereként, majd versenytársaként jelent meg.

Mint a 24.hu írja, az Elios és a GREP Pakson még közösen nyert közvilágítási tendert, az európai csalás elleni ügynökség pedig jelentésében azt feltételezte, hogy Makráék cége rendszeresen összejátszhatott Tiborcz Istvánék korábbi vállalkozásával. 

 

 

 

 

 

Míg az Elios októberben végelszámolás alá került, a GREP most is működik, méghozzá eredményesebben, mint valaha: 2019-ben 843 milliós, tavaly közel egymilliárdos forgalmat bonyolítottak az Opten cégadatbázisa szerint.

Öles léptekkel zárkózott fel melléjük az Oriental Lux is. A 2017-ben alapított cég 2019 még 85 milliós nettó árbevétellel zárta az üzleti évet, tavaly viszont annyira meglódult a szekerük, hogy csak önkormányzatoktól 944 millió forint értékben nyertek el megbízásokat; megbízóik között feltűnően sok a fideszes önkormányzat – például Solymár, Fehérgyarmat, Pusztadobos, Pétervására.

A sajókazai megbízás így csak egy kisebb falat lesz Makráék számára, akik idén 436 millió forint értékben kaptak közvilágítási munkákat, a Közbeszerzési Értesítő adatai szerint.

 

 

 

 

 

A cég nem csak világítani, hanem felvilágosítani is szeret, legalábbis ez derül ki az mfor.hu Oriental Lux-szal foglalkozó cikkéből. A pénzügyi portál idézi Jászszentandrás képviselő-testületének tavaly szeptemberi ülését, ahol egy jegyzőkönyv szerint nem más, mint a közvilágításban érdekelt Makra Attila tartott meghívottként kiselőadást arról, hogyan érdemes lecserélni az elavult lámpatesteket.

– ... El lehetne indítani a közbeszerzési tanácsadónak a megkeresését, mi szoktunk ajánlani három tanácsadót az önkormányzatoknak, akik ilyen beruházásokkal foglalkoznak. Nekünk mindegy melyiket választja az önkormányzat, ő lebonyolítja a közbeszerzést, aminek az anyagát úgyis a testület elé kell hozni, amelyről kell egy újabb testületi döntés. Azt követően kiíródik a közbeszerzés, amely jó esetben másfél hónap, rossz esetben három, vagy még több. Ha ez lezajlódik, azt követi a szerződéskötés...A kivitelezésről még annyit, hogy helyi vállalkozóval szoktunk dolgozni...Végülis ez a menete a dolognak – mondta Makra, az viszont nem derült ki, hogy melyik cége képviseletében beszélt.