Schadl György arról beszélt a bíróságon, hogy a tartalékaiból él

Schadl György arról beszélt a bíróságon, hogy a tartalékaiból él

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vezetőszáron, megbilincselve vitték be a büntetés-végrehajtás maszkos, felfegyverzett munkatársai a tárgyalásra Schadl Györgyöt, a végrehajtói kar nemrég lemondott elnökét az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének tárgyalására – írja a 24.hu. Völner Pál, korábbi igazságügyi államtitkár nem jelent a bíróságon, ügyvédje szerint ő tanácsolta ezt neki. A korábbi politikust várhatóan jövő kedden hallgatják meg.

Schadl György jelezte, hogy vallomást kíván tenni. Arról beszélt, hogy egyetemi docensi fizetését nem tudja felvenni, végrehajtóként felfüggesztették, elnöki fizetését letartóztatása és lemondása közt nem tudta felvenni, így a tartalékaiból kénytelen élni. Továbbra is tagadja az ellene felhozott vádakat, arról beszélt, hogy Völner Pált a végrehajtói kar elnökeként ismerte meg, de soha nem fizetett neki korrupciós kenőpénzt.

A korábbi végrehajtói elnök védője indítványozta, hogy a bíróság a letartóztatást függessze fel és bűnügyi felügyelet elrendelését kérte. Szerinte már nem állnak fenn a fogva tartás feltételei, Schadl György lemondott az elnöki posztjáról is, Völner Pál sem államtitkár már, így a bűnismétlés lehetősége sem merülhet fel. A bíró azonban elutasította azt és fenntartotta a letartóztatások hatályát az első fokú ítélet meghozataláig a korábbi döntésnek megfelelően.

Schadl György és számos társa ellen több bűncselekmény miatt is zajlik a tárgyalás. A vádirat szerint a végrehajtói kar vezetője alkalmanként 2-5 millió forintot, összesen 83 millió forintot adott át kenőpénzként a volt igazságügyi államtitkárnak, ezért cserébe Völner Pár közbenjárt a Schadl György által megjelölt végrehajtói pályázatok kedvező elbírálásáért. Az összejátszó felek sokszor aprónak tűnő, máskor politikai jellegű ügyekben is kisegítették egymást: a kiszivárgó lehallgatási felvételek alapján a végrehajtók vezetője influenza elleni vakcinát szerzett a volt igazságügyi államtitkárnak, Völner Pál pedig arra is megkérte kapcsolatát, hogy keressen lejárató információkat a jobbikos Nunkovics Tiborról, aki a 2022-es választási kampányban a kihívója volt. A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje Schadl Györgyöt 10 év, míg Völner Pált 8 év börtönbüntetésre, 200, illetve 25 millió forint pénzbüntetésre, továbbá mindkettőjüket 10 év közügyektől eltiltásra, jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltásra és rendeljen el velük szemben vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Mindketten tagadják az ellenük felhozottakat.