Schadl továbbra is rács mögött, Völner pedig szabadlábon védekezhet

Schadl továbbra is rács mögött, Völner pedig szabadlábon védekezhet

Schadl György (Forrás: RTL Híradó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három hónappal meghosszabbította a bíróság a Völner-Schadl vesztegetési botrány mindkét, letartóztatásban lévőgyanúsítottja esetében az augusztus 8-án lejáró kényszerintézkedést – írja a Hvg.hu, amelynek megkeresésére a Központi Nyomozó Főügyészség reagált.

A mostani hosszabbítással november 8-ig rács mögött tartott két gyanúsított egyike Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, aki a nyomozó főügyészség gyanúja szerint összesen 880 millió forinthoz juthatott a kapcsolat révén – a végrehajtónak jelentkezők közül fizettek többen is 40–100 millió forint közötti összegeket a pozícióért cserébe.

A Hvg.hu cikke szerint a korrupciós botrány más letartóztatásban lévő gyanúsítottjának kiléte nem ismert, de a sajtóhírek szerint egy bírósági végrehajtóról van szó. Nem látta indokoltnak viszont a letartóztatást vagy más kényszerintézkedést az ügyészség az ügy politikusi érintettje, a volt igazságügyi államtitkár esetében, így Völner Pál ugyan az ügy gyanúsítottja, ám továbbra is szabadlábon védekezik.

Völner – az előző ciklusban Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese – esetében az ügyészség azt gyanítja, hogy három éven át kapott rendszeresen 2–5 millió forintot Schadl Györgytől cserébe azért, hogy például végrehajtói kinevezéseket intézzen el neki. Völner így a gyanú szerint összesen 83 millió forint kenőpénzt vehetett át.

A lap szerint július végéig három új gyanúsítottja lett az ügynek, így 22-re nőtt a bírósági végrehajtói kar elnökét és a volt miniszterhelyettest is érintő vesztegetési botrány gyanúsítottjainak száma, de továbbra is csak ketten vannak letartóztatásban.