Scherer Péter: Nem ott lett vége, hogy kapjunk be egy sört

Scherer Péter: Nem ott lett vége, hogy kapjunk be egy sört

Scherer Péter (Fotó: Magyar Hang / Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy magyar színész ritkán válogathat a forgatókönyvek között, boldog, ha kap egy szerepet, és abból megpróbálja kihozni a legtöbbet – mondta Scherer Péter, akit nem zavar, ha sokan csak a néhány perces YouTube-videók alapján ismerik: „ez a színészet mulandósága”. Az ország egyik legnépszerűbb színészével az első ínyenc fogásról, az Úttörő seregszemléről, Mucsi Zoltánról és a vitorlavászonról, Jancsó Miklós „embertanfolyamáról”, a hamarosan érkező új sorozatáról, és Sztálin kultúrpolitikai ötletéről beszélgettünk.

Mindegy, hogy Jancsó Miklós filmjeiben, egy könnyed vígjátékban vagy egy osztálytermi előadásban látjuk, Scherer Péter eltéveszthetetlen stílusa egyből magával ragadja az embert. Pedig sokáig úgy tűnt, nem is színész lesz belőle. A fizika tagozatról, miután a főiskolán az első rostán kiszórták, a Műszaki Egyetemre ment építőmérnöknek. S bár később még pecsenyesütőben is dolgozott, a színháztól képtelen volt elszakadni. Első nagy sikere, a Szentivánéji álom során született meg legendás párosuk Mucsi Zoltánnal: Kapa és Pepe elválaszthatatlan figurái. A többi már történelem, Scherer Péter mára a magyar kultúra megkerülhetetlen alakjává vált, minden egyes felbukkanása eseményszámba megy. Így lesz ez valószínűleg az RTL-re hamarosan érkező Apatigris című sorozattal is, amelynek főszerepét Köbli Norbert, az Örök tél, A berni követ és a Félvilág alkotója, személyesen rá írta.

Mucsi Zoltán: Propagandával semmit sem lehet megoldani | Magyar Hang

Propagandával semmit sem lehet megoldani, neki pedig sajnos nincs meg az a képessége, hogy a világ összes problémájára választ adjon - mondja Mucsi Zoltán a Magyar Hangnak. A színész nem szívesen beszél közéletről, és sosem fog direkt politizálni - hacsak nem alapít saját pártot -, az emberi butaságra azonban kénytelen reagálni, így tett nemrég a Coca-Cola-botrány kapcsán is.

Scherer Péter a Magyar Hangnak adott interjújában elmeséli, hogyan lett az iskolai Ki Mit tud?-on fellépő „kis töpszliből” valódi színész; hogy milyen erős kötelék fűzi össze Mucsi Zoltánnal, és mi történik, ha közösen próbálnak. Beszél arról, hogy milyen érzés jelmez és díszlet nélkül játszani egy osztályterem közepén délelőtt tízkor a diákoknak, akik egyből előkapják a telefonjukat, ha unatkoznak. De arról is, hogy milyen volt Jancsó Miklóssal dolgozni; miért ment haza a kaszkadőr szakértő a forgatásról, amikor a Lánchíd tetején filmeztek; és hogy miért vette meg Mucsi Zoltán a budai Várat.

Nézőművészeti Kft. néven Scherer Péter kollégáival több mint egy évtizede működteti független társulatát, így adta magát a kérdés, hogy az alternatívokat létükben fenyegető új kulturális törvény milyen hatással lesz a munkájukra.

A színész véleményét a színházi világot érintő törvénymódosításról sok más egyébbel együtt elolvashatják a Magyar Hang január 31-én megjelenő 2020/5. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/5. számban? Itt megnézheti!