Schmidt Mária: Én nem szeretnék most nyugati egyetemet idehozni

Schmidt Mária: Én nem szeretnék most nyugati egyetemet idehozni

Schmidt Mária, a 30 éve szabadon emlékév kormánybiztosa, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója beszédet mond A magyar függetlenség napja címû konferencián a Pesti Vigadóban 2021. június 19-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szerintem, ha a Yale vagy a Harvard akarna jönni, arról is lehetne tárgyalni, bár én nem szeretnék most nyugati egyetemet idehozni” – mondta a Fudan Egyetemmel kapcsolatban a 168 Órának adott interjújában Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója.

Kifejtette, azért nem akarnak nyugati egyetemet Magyarországra hozni, mert a Yale-en vagy a Harvard-on a woke mozgalom ideológiája a meghatározó. Szerinte hazánktól ez a fajta szellemiség teljesen idegen, és semmi szükség nincs arra, hogy itthon is teret nyerjen. Úgy véli, Magyarország nemzetközi súlyánál fogva nem tud hatni a kínai kormány politikájára, és a kommunista diktatúra legalább ideológiai nyomást nem gyakorol a világra.

Schmidt Mária arra is kitért, hogy az Európai Unió nem azzal foglalkozik, amivel valójában kéne. Véleménye szerint érthetetlen, hogy az EU például fenyegeti Kínát Hongkong ügyében. Úgy véli, az EU által hozott elítélő határozatok valójában semmit nem érnek, és az unió egyébként is az Amerikai Egyesült Államok haderejének védőhálójára szorul. Hozzátette „nem az Európai Unió feladata, hogy a világ erkölcsi tanítómestere legyen”.

Arról is beszélt, hogy a közvélekedéssel ellentétben nem tartja magát a kormány főideológusának, azt viszont nem tagadta, Orbán Viktorral hosszú évtizedekre tekint vissza barátsága.

A Black Lives Matter mozgalommal kapcsolatban azt mondta, a magyar szellemiségtől távol áll a letérdelés, mert a magyar emberek kizárólag a templomokban térdelnek le. Schmidt Mária szerint az afroamerikaiak és a magyarországi cigányok helyzete összehasonlíthatatlan, mivel Magyarországon jogfosztások nem érték a hazai romákat, nem voltak soha rabszolgák. „Nem nincs ilyen analógia. Magyarországon nem voltak a múlt század közepéig megkülönböztetve, nem volt olyan, hogy nem szavazhattak, nem ihattak ugyanabból a vízcsapból, mint a többség, vagy nem léphettek fel ugyanazon az ajtón a buszra” – fogalmazott.

Címkék: Schmidt Mária