Schmidt Mária fog tanúskodni az LMP-s fegyelmi ügyben?

Schmidt Mária fog tanúskodni az LMP-s fegyelmi ügyben?

Schmuck Erzsébet az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 26-án (MTI Fotó: Kovács Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fegyelmi eljárások, kizárások és kilépések, nehezen értelmezhető nyilatkozatok tarkítják az LMP mindennapjait az utóbbi hetekben. Nem tiszták a Ron Werberrel kötött szerződés körülményei sem, miközben továbbra is napirenden vannak a visszalépések miatti viták.

A héten a Magyar Narancs cikke mutatott rá, miféle fejetlenség uralkodik jelenleg az LMP-ben. A lap arról is tájékoztat, hogy többek közt Schmuck Erzsébet ellen is fegyelmi eljárás zajlik, miután a választás előtt többször is beszélt a vele jó kapcsolatot ápoló Schmidt Máriával. Az már csak a hab a tortán, hogy a hetilap egy forrása szerint ha ez igaz is, nem számított sokat, mert a kampányfőnök „annyira nem volt képben az LMP ügyeivel, hogy még akkor sem tudott volna érzékeny adatokat megosztani Schmidttel, ha kifejezetten ártani akart volna a pártnak.” A Magyar Narancs egy informátora úgy tudja, Szél Bernadett is kapcsolatban állhatott Schmidttel (aki ugye Ungár Péter édesanyja). Továbbá érdekes adalék, hogy bár Sallai Róbert Benedek korábban a „csendes koordináció” híve volt, tavaly év végére ez teljesen megváltozott. A lap forrásai szerint nem függetlenül attól, hogy a Sallaihoz tartozó Nimfea Természetvédelmi Egyesület nyert egy 2,81 millió eurós uniós pályázaton, a pénzből pedig 240 ezer euró jutott neki. A pályázatban a Nimfeán túl csak állami szervek és nemzeti parkok vettek részt.

Szél az ATV csütörtök esti műsorában reagált az ügyre, viszont megszólalásával csak még homályosabbá tette az egész sztorit. „Semmilyen fegyelmi nem indult el [Schmuckkal szemben]. De mondtam is a többieknek, hogy ha elindítanak az Erzsi ellen egy fegyelmit, ragaszkodom hozzá, hogy Schmidt Máriát is hívják meg tanúként” – így indított Szél, később pedig a Magyar Narancs cikkét bírálta. Arra a kérdésre, hogy mikor beszélt utoljára Schmidttel, azt mondta, hogy fogalma sincs. Ezt a kérdést feltették neki a Hír TV Egyenesen című műsorában is, ott már egyértelműen állította, hogy nem beszélt Schmidttel a kampány során. Később viszont az ATV-n mégis elejtette azt: Schmuck fegyelmi eljárás alatt van. De állította, ennek nincs köze a Schmidt-sztorihoz. „A Magyar Narancs cikke alapján nem fogunk fegyelmiket beadni egymásnak”, mondta, bár nem is arról volt szó, hogy a cikk miatt indult volna. A Hír Tv-n kifejtette azt is, hogy szerinte Schmucknak ideje sem lett volna Schmidttel találkozni.

Eközben a Ron Werberrel kötött szerződés részletei sem világosak. A Magyar Narancs oldala csütörtökön közzétett egy videót, amelyen Ungár Péter arról beszél: „Ron elküldött egy szerződést, amit utána módosított. Én ezt azért írtam alá úgy, hogy erre semmi jogom nem volt, hogy semmilyen módon ne legyen ez jogilag kötelező érvényű ránk nézve. Valószínűleg ez még a bírósági perben nagyon jól fog nekünk jönni. Ron Werber úgy kért sikerdíjat, hogy egy hónappal előbb fejezte be a szerződést, mint ameddig szólt, mert értelemszerűen a választások utánig szólt.” Ungár mellett a felvételen láthatjuk a mosolygó Szélt is, aki az ATV-n már azt állította, hogy Ungárnak igenis volt joga az aláíráshoz. A Magyar Narancs úgy tudja, a szerződés december 10-én kelt, Ungár viszont csak januárban kapott engedélyt, hogy eljárjon a párt nevében. Arra a kérdésre, hogy Ungár akkor miért mondta azt, amit, Szél válasza az volt: ő ezzel nem igazán foglalkozott.

A Magyar Narancs szerint nehezen tudtak együtt dolgozni Werberrel az LMP-sek, mert a kampánytanácsadó nem könnyű ember, és nagyobb pártokhoz szokott. „Ez nem a 2002-es MSZP, nincs sem annyi aktivistánk, sem annyi pénzünk, amivel meg tudtuk volna valósítani Ron nagyratörő terveit” – mondta a lap egyik forrása. Werber viszont úgy érezhette, hogy fontos döntésekből hagyják ki. A Magyar Narancs azt is írja, előfordult, hogy a tudta nélkül forgattak le egy kampányvideót. Végül szerződésszegésre hivatkozva februárban ott hagyta a pártot.

Az LMP választási kampányát közelről figyelő, névtelenséget kérő forrásunk sem hiszi, hogy a Schmidt-ügy miatt folyhatna a fegyelmi Schmuck ellen. Azt viszont megerősítette, hogy „Schmidt Mária nagyon aktív volt a pártban”, amivel elmondása szerint tisztában voltak a fideszesek is. Ahogy a Magyar Narancs írta, forrásuk is megerősítette, hogy a pártból időközben távozó Schiffer András is jó viszonyt ápol a Terror Háza főigazgatójával. Az általunk elért politikus nem értette a Schmidttel ápolt kapcsolatokat, és úgy vélte, „aki mindenkivel jóban van, az inkább csak saját magával van.” Ő maga is keveset tudott a Werber-szerződés részleteiről, de elmondása alapján Ungár Péter mindig azt mondta, hogy egy jó szakember, és minden rendben van. Így a konfliktus és a felmondás őt is váratlanul érte, arról pedig nem tudott maga sem, mik voltak a szerződéskötés részletei.

Forrásunk továbbá azt is visszásnak tartja, hogy mindeközben a zuglói jelölt, akinek a Fidesz segített az aláírásgyűjtésben, csak egyéves eltiltást kapott a pártban. A jövő őszi önkormányzati választáson így Barta János már simán indulhat ismét. Az általunk megkérdezett politikus azt is problémásnak tartotta, hogy Sallai Róbert Benedek titkárként vonakodott szavazásra bocsátani olyan kérdéseket, amelyekkel ő nem értett egyet.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.