Schmidt Mária: Németországban tapintható a félelem, és az emberek nem mernek megszólalni sem

Schmidt Mária: Németországban tapintható a félelem, és az emberek nem mernek megszólalni sem

Schmidt Mária főigazgató és Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Terror Háza Múzeumban, ahol Alain de Benoist francia filozófus előadást tartott Miért került válságba az Európai Unió a globalizáció korában? címmel 2022. október 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarországon sajtó- és szólásszabadság van és senkinek nem jut eszébe, hogy a véleménye miatt bármilyen hátrány érhetné, míg például Amerikában boszorkányüldözés folyik, Németországban tapintható a félelem, és az emberek nem mernek megszólalni sem – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerdán Kovács Zoltán államtitkár podcastjában az MTI szemléje szerint.

Kérdésre azt is kifejtette, hogy a nyugati politikusok ma már nem szoktak nyíltan fogalmazni, ezért is csodálkoznak rá Orbán Viktor kormányfőre, aki nemrégiben interjút adott német újságíróknak, akik számára világossá vált, hogy „itt van egy értékrend, van egy gondolatvilág, és ebből levezetve a különböző döntések és a különböző intézkedések értelmezhetők”.

Szerinte soha senki nem kérdezte meg tőlünk, hogy milyen volt 45 évig a kommunizmus alatt élni, mert Nyugaton ragaszkodnak az illúziójukhoz, vagyis ahhoz, hogy a szocializmus igazságosabb és jobb kort eredményez. Kitért arra is: Brüsszel, Washington vagy Berlin nem tűri el, hogy nekik ellentmondjanak, ezért folynak „koncepciós perek Magyarország ellen”, amikor kiáll a saját érdekei mellett. „Legkésőbb 2015-ben kinyílt a szemünk, amikor a migrációs válságban a megkérdezésünk nélkül olyan dolgot akartak ránk kényszeríteni, amit mi már megtapasztaltunk a múltban” – emelte ki, hozzátéve, hogy azóta az is világos, hogy „a szabadság nálunk sokkal teljesebb, mint náluk”.

Címkék: Schmidt Mária