Schmidt Mária szerint meg kell fontolni az általános hadkötelezettség bevezetését

Schmidt Mária szerint meg kell fontolni az általános hadkötelezettség bevezetését

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 23-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Férfiakra és nőkre is kiterjedő általános hadkötelezettség bevezetését szorgalmazza Schmidt Mária a Pesti Srácokon megjelent vitairatában. A Terror Házát igazgató törtész Ukrajna Oroszország elleni megtámadásából levezette, hogy az Egyesült Államok célja Putyin megdöntése, és aki ellenszegül érdekeinek, azt letörli a térképről. 

Szükségesnek látja az általános hadkötelezettség bevezetését Schmidt Mária, aki szerint a szomszédunkban nem Oroszország háborúzik Ukrajnával, hanem valójában az Egyesült Államok Oroszországgal. A történész a Pesti Srácok felkérésére írt, a Vita a nemzeti blokk feladatairól című sorozatban megjelent vitacikkében kifejtette azon álláspontját, miszerint a háborút, „és ez mostanra mindenki számára egyértelmű”, az USA vívja Oroszországgal az ukránokon keresztül, „és feltett szándéka, hogy Európát is hadviselő féllé tegye”.

Schmidt ugyan elismeri, hogy Ukrajnát Oroszország támadta meg február 24-én, ám a következő mondatokban már azt ecseteli, hogy az USA céljai érvényesülnek. Ennek ékes példái szerinte az Európai Unió által alkalmazott szankciók, amelyek eredményeként a kontinens energiahordozókban és élelmiszerben is hiányt fog szenvedni.

„Az orosz agresszió megtorlásául az USA gazdasági, pénzügyi, kereskedelmi, kulturális és jogi háborúval felelt. Ezzel totális-globális célokat tűzött ki. Az USA évszázados demokráciaexportjának folytatásaként orosz rendszerváltást és Putyin elnök eltávolítását akarja kieszközölni. Oroszország teljes elszigetelését és ellehetetlenítését célozza meg. Ezzel azt üzeni a világnak, hogy aki ellene fordul, vagy ellenszegül az érdekeinek, azt letörli a térképről, még ha hatalmas gazdasági erőforrásokkal rendelkező egykori nagyhatalomról van is szó, amelyik rendelkezik atomarzenállal is. Aki a Pax Americanát megkérdőjelezi, erre a sorsra jut” – írja Schmidt.

Az Egyesült Államok mellett többek között Németországra, Lengyelországra, Ukrajnára, az LMBTQ-ra, valamint természetesen Magyarországra és Orbán Viktor előtt álló nehéz utat is ecsetelő világ-, geo-, és belpolitikai értekezés végén a történész így foglalja össze a lényeget: nemzeti érdekeink védelmét a hatalmas amerikai birodalom és európai helytartói nem veszik jó néven. „Fennáll a veszélye annak, hogy egyedül kell ragaszkodnunk az orosz energiaellátáshoz, mert nélküle leáll a gazdaságunk, és nem tudunk főzni és fűteni sem. Orbánra, vagyis hazánkra minden nap egyre nagyobb nyomás fog nehezedni. (…) Folytatnunk kell az egészségügy, az oktatás és a honvédelem reformját. Újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség (férfi és női egyaránt) visszavezetését. (Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.) Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt, ott folyik a határainkon. Azaz: előre kell mennünk, nem hátra!” – fogalmazott Schmidt Mária.

Hozzátette: „A magyar kormánynak az a feladata, hogy megtegyen mindent, amit csak tud, a háború mielőbbi befejezéséért, a további eszkaláció elkerüléséért. És azért, hogy szövetségeseket keressen. Erre, amint az emberek szeme Nyugaton is egyre jobban kinyílik, új lehetőségek adódnak majd.”

Frissítés: A Honvédelmi Minisztérium csütörtökön külön közleményben jelezte, hogy „Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával”.