Schmidt Mária szerint Orbánnak sok titka van, nagyon bátor, és nagyon széles látókörű

Schmidt Mária szerint Orbánnak sok titka van, nagyon bátor, és nagyon széles látókörű

Schmidt Mária, a múzeum főigazgatója beszédet mond a Vörös csillag a kereszt ellen című konferencián a Terror Háza Múzeumban 2022. február 24-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent Schmidt Mária Látlelet az orosz–ukrán háborúról című könyve, amelynek apropóján a történész interjút adott a Mandiner című kormánypárti lapnak. A Terror Háza főigazgatója gyakorlatilag felmondta a Fidesz és a kormány által régóta hangoztatott üzeneteket és kommunikációs paneleket. – Meg kellene állapodniuk a harcoló feleknek. Az asztal egyik végén az oroszoknak, a másikon az amerikaiaknak kell ülniük – fogalmazott.

A sorkötelezettség visszaállításával kapcsolatos korábbi véleményét firtató kérdésre kifejtette: „Amikor a fegyveres harc a határunk túloldalán zajlik, amikor az oroszok mozgósítanak, akkor meg kell értenünk, csak a NATO-tól nem várhatjuk el a védelmünket. Elsősorban mi tartozunk felelősséggel saját magunkért”.

Schmidt Mária hangot adott azon meggyőződésének is, miszerint Európa rosszul sáfárkodott a képességeivel, belekényelmesedett a jólétbe, és elfogadta, hogy az Egyesült Államok gondoskodik a védelméről. A lap Orbán Viktorról is kérdezte Schmidt Máriát, amire reagálva úgy fogalmazott: „Sok titka van. Elfogult vagyok vele szemben, közel áll hozzám. Lenyűgöző intellektuális képességekkel rendelkezik. Nagyon gyors, nagyon bátor, és nagyon széles látókörű. Elképesztő munkabírás jellemzi, és nagyon megbízható”.