Schmuck Erzsébetet is felkérték Dobrev Klára árnyékkormányába

Schmuck Erzsébetet is felkérték Dobrev Klára árnyékkormányába

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke (Fotó: Schmuck Erzsébet / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Schmuck Erzsébetet is felkérte Dobrev Klára az árnyékkormányába, de végül pártja döntésére nem vállalta – értesült lapunk. Az LMP társelnöke a Magyar Hang megkeresésére elismerte, hogy ez történt, kiemelve, hogy az elnökségük hozott döntést erről. Az indoklás szerint korainak tartják még az árnyékkormány létrejöttét.

Rákérdeztünk, kerestek-e másokat is akár az LMP-ből, de Schmuck Erzsébet azt mondta, csak a maga részéről tud nyilatkozni. Elmondása szerint a megkeresésekor nem tértek ki rá, kik lesznek még az árnyékkormány tagjai, mert neki meg kellett várni az elnökség döntését, így részletekbe menően nem is tárgyaltak a dologról.

Egyébként Dobrev Klára is arról beszélt az Egyenes Beszédben, hogy keresték más pártok tagjait, akik vállalták is volna, de a pártjaik nem adtak erre engedélyt. Neveket a DK politikusa nem említett. Mindenesetre ugyanebben a műsorban került szóba az is, hogy a végül összeállított árnyékkabinetbe csak két nő, Gy. Németh Erzsébet és Vadai Ágnes került, illetve maga Dobrev Klára vezetőként és Kálmán Olga szóvivőként. A DK európai parlamenti képviselője azt mondta, ezzel az aránnyal ő sem elégedett.

A DK árnyékkormány-alakítása nem nyerte el az ellenzék többi részének tetszését. Márki-Zay Péter például azt írta a Facebook-oldalán: „Dobrev Klára árnyékkormány-alakításával a DK az ellenzékiséget szeretné kisajátítani – kérdés, hogy ezt a Fidesz leváltása vagy hatalmon tartása érdekében teszi”. Ehhez az alábbi három kérdést kell szerinte megválaszolni: Alkalmas-e egyedül a baloldal, a jobboldali és centrista ellenzékiek nélkül a Fidesz leváltására? Alkalmas-e egyetlen párt önmagában a Fidesz leváltására? Alkalmasabb-e egy politikai kormány, mint egy szakértői kormány a Fidesz remélt leváltása után az ország problémáinak megoldására? Amennyiben a válasz akár csak egyetlen kérdésre is nem, akkor szerinte a DK árnyékkormánya az ellenzék megosztásával a centrális erőteret építi újra és a Fideszt tartja hatalmon. A poszt alatt hozzászólt a DK-s Czeglédy Csaba is, aki azt írta: „Maradjunk annyiban, hogy Te megkaptad a lehetőséget, és még csak Orbán megszorítására sem voltál alkalmas.”

Kritizálta a DK árnyékkormányát a momentumos Berg Dániel is, aki közösségi oldalán többek közt úgy értékelt: „Tarthatnak végtelen sajtótájékoztatókat és szakpolitikai értekezleteket a DK-s árnyékminiszterek, de ezzel legjobb esetben is csak a saját táborukat tudják megszólítani. A rosszabb lehetőség pedig az, hogy növelik az ellenzéki belviszályok esélyét, ahogy mindenki egymásra licitálva próbál nagyobbat mondani. Ez ma már el is kezdődött.”