Segítségüket kérjük a papírárak brutális emelkedése miatt

Segítségüket kérjük a papírárak brutális emelkedése miatt

Szerda délután, a lapzárta napja a Magyar Hang szerkesztőségében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tisztelt Olvasóink! Kezdjük egy alapvetéssel: a költségek elszállására, az inflációra nem szeretnénk a lap árának emelésével reagálni. Pontosan tudjuk ugyanis, hogy olvasóink egy részének a mostani fizetnivaló is megterhelő, nekünk pedig mindannyian egyformán fontosak. Másnak ugyanakkor a heti 492/640 forint (éves előfizetés/bolti vásárlás esetén) alig észrevehető teher, egy pohár sör, vagy egy tejeskávé ára. Önöktől, utóbbiaktól kérünk most segítséget.

Miért?

Mert az árak emelkedése szerkesztőségünket is sújtja, különösképpen a nyomtatási költségek nőnek az égig. Csak a most aktuális emelés havi mintegy 600.000, azaz hatszázezer forint költségnövekedést okoz kiadónknak. Nekünk ez sok pénz. Kérjük ezért, lehetőségei szerint járuljon hozzá Ön is a többletköltségek „kitermeléséhez”, sok kicsi sokra megy. (Nem soroljuk hosszan, hiszen pontosan tudják: mögöttünk nem áll párt, oligarcha, sem tőkerős cégcsoport, a hirdetések mennyisége elenyésző, létünk Önökön múlik.)

Ha teheti, legyen állandó támogatónk, de az is nagy segítség, ha egyszeri összeget utal.

Kiadó: Alhambra Press Bt. Számlaszám: 11702036-20724120 (OTP)

Ha külföldről szeretne utalni, akkor ez is lehetséges: HU58117020362072412000000000. Az OTP Bank SWIFT kódja: OTPVHUHB, székhelye: 1051 Budapest, Nádor utca 16.

Megtalál minket a magyar fejlesztésű Donably adománygyűjtő oldalon, a Patreonon, de befizethet a Paypalon is.  Mindhárom esetben lehetősége van egyszeri, vagy ismétlődő összeg beállítására.

Hogy követhető legyen az elszámolás, minden hónapban közöljük, hogyan állunk a gyűjtéssel. Minden most, pluszban befolyó támogatást a lap működésére fordítunk, ahogy tettük eddig is. A háttérhez íme egy kis kérdezz felelek:

– Miért emelkedik pontosan a nyomtatás költsége?
– Legegyszerűbb, ha szó szerint idézzük, amiről és ahogyan a nyomda tájékoztatott minket: „Sajnos a helyzet a papírgyártásban egyre rosszabb. Legutóbb 2022. március 15-én jelentették be a gyártók, hogy újra árat emelnek. Indoklásuk szerint az energiaárak emelekedése és a geopolitikai helyzet miatt. Sajnos a piacon nemcsak a papír áranak emelkedése okoz gondot, hanem az is hogy a gyártók törlik az egyes megrendeléseket vagy csak azok töredékét szállítják.” A fuvarozók is folyamatosan emelik áraikat, a forint pedig gyengül az euróhoz mérten. (A pozsonyi nyomdával euróban kell elszámolnunk.)  

– Milyen mértékű most a drágulás?
– A drágulás folyamatos volt eddig is, április elejétől pedig egy ugrással 16 százalékkal emelkedik a nyomtatás költsége.

– Miért kell a huszonegyedik században papírra nyomtatni?
– Ennek emelkedettebb és prózai okai is vannak. Papíron olvasni egyszerűen nagyon jó, a nyomtatott lap más befogadási élményt nyújt, mint a képernyő. Ahogy egy könyv olvasása esetében is. Sok olvasónk van, aki nem használ rendszeresen számítógépet vagy okostelefont, így igényli is, hogy nyomtatva jusson el hozzá a lap. A kiadónak pedig érdemi bevétele is a nyomtatott lapból van, költségvetésünk mintegy kilencven százaléka (!) az újság értékesítéséből származik. Természetesen folyamatosan fejlesztjük online felületünket, és digitálisan is elő lehet fizetni a lapra (pdf), illetve az online kiadásra.  

– Garantálható, hogy a következő hónapokban nem lesz még drágább a papír?
– Sajnos garantálni semmit sem lehet. Mi igyekszünk a lehető legalacsonyabban tartani a költségeket és a legkevesebb terhet rakni olvasóinkra.

– Támogathatom máshogy is a Magyar Hangot?
– Természetesen igen. A legjobb, ha előfizet a lapra, akár saját magának, akár valamelyik hozzátartozójának, barátjának adja ajándékba. Felajánlja olyan ismerősének is, aki nem engedheti meg magának az előfizetést, de fontos lenne, hogy eljussanak hozzá az információk, ügyek, történetek. A „Nagyi-csomagra” is felhívjuk figyelmüket, illetve lehet aranyfokozatú támogatónk is: amennyiben 50 ezer forintos (vagy azt meghaladó) támogatást választ, a hetente érkező lapon túl küldünk egy ajándékcsomagot (két választható póló, kulacs, vászonbatyú, vászontáska, bögre), illetve örömmel (és jegy megváltása nélkül) látjuk rendezvényeinken (a férőhelyek függvényében).  

Tartsanak velünk ezután is.

Mindent nagyon köszönünk!

Magyar Hang - Élet van benne!