Sem az idősotthonokban, sem a gyermekek körében nincsenek új fertőzöttek

Sem az idősotthonokban, sem a gyermekek körében nincsenek új fertőzöttek

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hivatalos kormányzati honlap péntek reggeli közlése szerint újabb 25 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 krónikus beteg. Ezzel 517 főre emelkedett az elhunytak száma, 2024-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1300 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

Az operatív törzs hagyományos napi tájékoztatóját az adatok ismertetése előtt Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára kezdte, a munkaerőpiaci intézkedésekről számolt be. Elmondta, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatásra – amelynek értelmében a csökkentett munkaidőben dolgozó munkavállalók kiesett bérét a kormány biztosítja – eddig 10 500 cég pályázott, és 137 ezer munkavállalót érint, és 97 ezer munkavállaló esetében bírálták el pozitívan. Az államtitkár hozzátette, az támogatás igénylési időszakát augusztus 31-ig meghosszabbították, és további kedvezményeket, könnyítéseket is tettek.

Bodó elmondta, a kormány munkahelyteremtő programjának köszönhetően közel 70 ezer új munkahely jött létre 80 milliárd forintból. A költségeket fél évig az állam, három hónapon keresztül pedig a munkáltató biztosítja, ami a munkavállalóknak egy főre vetítve nettó 112 ezer forint bértámogatást jelent.

Az államtitkár egy szolgálati közleménnyel zárta a beszédét: azoknak, akik a járvány ideje alatt szereztek jogosítványt, a veszélyhelyzet elmúltával sem kell pótolniuk a különleges szituációra tekintettel elengedett elsősegélynyújtásra vonatkozó tanfolyamot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, eddig már 2024-en felgyógyultak a betegségből, 517-en vesztették életüket, és az elhunytak 4 százalékának nem volt más krónikus betegsége. Kórházban jelenleg 384 főt ápolnak, 24 ember van lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos kifejtette, az új fertőzéseket Budapesten kívül még hét megyében észlelték, a fővárosban 11 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában. Ez azt jelenti, hogy az enyhítések hatására sem nőtt a fertőzöttek száma. Jó hír továbbá, hogy idősotthonban, szociális intézményekben nem regisztráltak betegeket. Az új fertőzötteket a kontaktkutatásnak, és a szűréseknek köszönhetően találták, ezért bízhatunk benne Müller Cecília szerint, hogy továbbra sem szabadul el újra a járvány. Hozzátette, a 14 éven aluli korosztályban sincs új fertőzött már napok óta. A járvány kezdete óta a legfiatalabbak közül 50-en betegedtek meg, a 19 éven aluliak között pedig 80 fertőzöttet találtak.

– Lecsengőben van a járvány első hulláma – fogalmazott a tiszti főorvos, megnyugodnunk azonban nem lehet, hiszen a világban továbbra is gyorsan terjed a vírus, számos olyan helyen is, ahol eddig egyáltalán nem, vagy csak alig okozott gondot.

Müller Cecília ezt követően a május 31-i dohányzásmentes világnapról szólva elmondta, hogy a dohányzás nagyon káros az egészségre, mert nemcsak a tüdőbetegségekért, hanem a szív-és érrendszeri betegségek jelentős részéért is felelős. Minden negyedik másodpercben meghal valaki a dohányzással kapcsolatban – figyelmeztetett. Hangsúlyozta, a 2012-ben a nem dohányzók védelmére megalkotott törvénnyel Magyarország a dohányzás elleni küzdelem élére állt.

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón bejelentette, elindul a magyar fejlesztésű lélegeztetőgép gyártása. Az eszköz prototípusát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem készítette el. Szerdán átadták a berendezések gyártócsarnokát, megkezdődik a lélegeztetőgép gyártása, naponta tíz készülhet el – közölte az alezredes.

A Magyar Közönyben tegnap kihirdetett rendelet szerint csütörtökön 15 órától a szlovén-magyar határt hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetik át a két ország polgárai, illetve az Európai Gazdasági Térség Magyarországon állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárai. Amennyiben 14 napon belül a koronavírus-fertőzést tüneteit észlelik, nem hagyhatják el otthonukat, tartózkodási vagy szálláshelyüket, és kötelesek telefonon jelentkezni a járványügyi hatóságoknál.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elárulta, a közelgő gyermeknap kapcsán a szabadban el lehet menni rendezvényekre, de csak azok a családok töltsék együtt a napot, akik egy háztartásban élnek, másoktól pedig tartsanak távolságot, ha ez lehetséges. Aki beteg, ne menjen el otthonról. Az óvodákra is ugyanez érvényes: csak egészséges gyermek menjen az intézménybe, és kizárólag egészséges szülő vigye el oda.

– Sok tapasztalatot nyertünk, ami segíthet egy esetleges második hullám alkalmával – fogalmazott Müller Cecília. Véleménye szerint a két hónapnyi előnyünk miatt sokkal jobban fel tudunk majd készülni az újabb veszélyhelyzetre eszközök, védőfelszerelések és szervezés tekintetében. A bujáki fertőzés kapcsán elmondta, először két fertőzöttet találtak, majd a számuk a kontaktkutatás során 11-re nőtt. Mivel az egyikük egy intézmény dolgozója, többen is megfigyelés alá kerültek. A betegek közül egy fő enyhe tünetekkel otthon van, öten tünetmentesek, és öten kerültek kórházba. Rendkívüli intézkedéseket nem kellett bevezetni a településen.

Rossz minőségű védőfelszerelések érkeztek az Európai Bizottságtól, ezeket meg is kellett semmisíteni, erősítette meg az Origo információját Kiss Róbert.

A budaörsi önkormányzat teszteléséről Müller Cecília elárulta, ott csak gyorsteszteket végeztek, így találtak öt fertőzött bölcsődei dolgozót, ám az ő eredményeik a hatósági tesztelésen már negatívak lettek. Az a legfontosabb, hogy beteg, légúti tünetekkel rendelkező gyermek ne menjen óvodába, vagy bölcsődébe, mondta a tiszti főorvos.

Az Index kérdésére Müller Cecília emlékeztetett, hogy a gyermekorvosi ellátásban már régóta nemcsak telefonos konzultációra van lehetőség, de a beteg gyerekeknek előzetes telefonos időpont-egyeztetés alapján kell elmenni a rendelőbe. Nyitáskor kifejezetten szükséges a bölcsődék, óvodák házi gyermekorvosi látogatása, és a gyerekek állapotának felmérése – jelentette ki Müller Cecília.