Semjén Zsolt kitüntetett egy fontos kínai üzletembert

Semjén Zsolt kitüntetett egy fontos kínai üzletembert

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b) a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok előmozdítása érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként átadja a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetés Frank Liunak, a Chi Fu Investment Holdings Group cégcsoport elnök-vezérigazgatójának az Országházban 2021. június 22-én. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök felterjesztése alapján Áder János köztársasági elnök adományozta. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Arany Érdemkeresztet adott át Frank Liu Chi-Jennek, a Pápai Hús Kft. tulajdonosának, a Chi Fu Investment Holdings Group cégcsoport elnök-vezérigazgatójának kedden Budapesten, írja az MTI.

Kövér László, az Országház elnökének kezdeményezésére, Orbán Viktor miniszterelnök felterjesztése alapján, Áder János köztársasági elnök adományozta a magas rangú állami kitüntetést Frank Liunak – hangzott el az Országházban a ceremónián.

A rendezvényen Frank Liu érdemei közül említették, hogy a világjárvány kitörése óta 21 millió egészségügyi védőmaszkot adományozott Magyarországnak és a külhoni magyar közösségeknek.

Felidézték, hogy 2016 őszén a több mint százéves iparági múltra visszatekintő patinás pápai húsüzem pénzügyi értelemben a klinikai halál állapotába került, 600 munkavállaló és 400 környékbeli sertéstartó beszállító a munkanélküliség küszöbén toporgott. Frank Liu azonban megmentette a céget, gazdaságilag talpra állította.

A kitüntetés átadását követően Semjén Zsolt Magyarország kormánya nevében mondott köszönetet a kínai üzletembernek, hogy a pandémia alatt maszkokat adományozott az országnak. „Nemzeti büszkeségünket erősíti az, hogy Ön állampolgárként is sorsközösséget vállalt a magyar nemzettel” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Frank Liu, miután átvette a kitüntetést elmondta, „amit tettem eddig Magyarországon, azért tettem, mert úgy érzem, hogy a magyarság egy sikerre ítélt nép. Minden tragikus történelmi csapás vagy egyéb nehézség ellenére, a magyarok mindig talpra tudnak állni. Ez egy nagyon vonzó magyar képesség, én pedig különösen szerencsés vagyok, hogy egy magyar talpra állási időszakban válhattam az Önök polgártársává” – fogalmazott.

Hozzátette, közös munkájuk eredményeként a Pápahús munkaközösségénél a korábbi kilátástalanság érzetét felváltotta az önbizalom és biztos benne, hogy a közeljövőben Pápa városával és a magyar kormánnyal együttműködve a Pápahús Közép-Európa egyik legkorszerűbb húsüzemévé válhat.

A hír kapcsán a 444 felidéz egy régebbi Index-cikket, amelyből kiderül, hogy az immár magyar állampolgárságú Frank Liu eredetileg tajvani milliárdos, aki Kínát is jól ismeri, és lényegében beleszeretett Magyarországba. A tavalyi év elején írt cikk szerint Frank Liu jó kapcsolatokat ápol Kövér Lászlóval, és épp a házelnök szülővárosában, Pápán mentette meg a Pápai Hús nevű, akkoriban nem éppen stabil „sonkás” céget. Vagyonáról nincsenek pontos adatok, de egyike lehet a leggazdagabbaknak az országban.