Semmelweis Egyetem: a fertőzöttek között egyre több a fiatal

Semmelweis Egyetem: a fertőzöttek között egyre több a fiatal

Utasok védőmaszkban utaznak egy miskolci autóbuszon 2020. április 23-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg a járvány kezdeti hónapjaiban a leginkább veszélyeztetett 60 év feletti korosztály tagjai közül került ki sok koronavírus-fertőzött, a kórházi, illetve idősotthonokban felbukkant fertőzési gócok felszámolása után az idősek részaránya lecsökkent az új fertőzöttek között – tájékoztatott a Semmelweis Egyetem. Ezzel párhuzamosan megnőtt a fiatal felnőttek, vagyis a 40 év alattiak szerepe a fertőzés terjedésében. 

Júliusban az újonnan regisztrált fertőzöttek 44 százalékát már a 40 év alattiak adták, sokuk megbetegedése egyértelműen külföldi utakhoz köthető. Ez nem feltétlenül rossz hír, hiszen ez egyúttal azt is jelenti, hogy az idősek, akikre a legnagyobb veszélyt jelent a Covid-19 betegség, egyre kevesebben fertőződnek meg. A múlt hónapban mindössze 63 hatvan évnél idősebb embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, így ők az új fertőzöttek 17 százalékát adták. 

Fotó: Semmelweis Egyetem

A fiatalok, bár rájuk is veszélyt jelent a fertőzés, általában könnyebben átvészelik a betegséget, ritkábban kerülnek kórházba. Ugyanakkor a közösség szempontjából mégiscsak veszélyt jelent a fiatalok fertőződése, hiszen ők rendszerint mobilisabbak, így hatékonyabban tovább tudják adni a vírust.

Fotó: JRC/Semmelweis Egyetem

Mivel a fiatalok fertőzésében gyakran játszik szerepet a külföldi utazás (vagy ők, vagy ismerőseik jártak külföldön), a Semmelweis Egyetem azt tanácsolja, hogy minden külföldi utazás előtt tájékozódjanak a célországban uralkodó járványhelyzetről, és mérlegeljék, hogy nem jelent-e túlzott kockázatot az utazás.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjában (JRC) folyamatosan gyűjtött adatok segíthetnek tájékozódni. Hazaérkezés után pedig különös körültekintéssel szabad csak közösségbe menni, illetve idős rokonokat látogatni.