Senki sem fizeti a politikai célokra kitalált migrációellenes különadót

Senki sem fizeti a politikai célokra kitalált migrációellenes különadót

Hadházy Ákos fotója a déli határszakaszon lévő tranzitzónáról (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen forint adó sem folyt be eddig a Soros-adóként emlegetett bevándorlási különadóból – írja a hvg.hu a Magyar Államkincstár havonta közzétett államháztartási mérlegadatai alapján. Eszerint a táblázatban minden hónapban üres a vonatkozó sor.

A bevándorlási különadót egy nap híján egy éve fogadta el az országgyűlés, a 25 százalékos adónem 2018 augusztus elsejétől lépett hatályba. Mint írják, a kivetésének célja sokkal inkább politikai volt, mint a tényleges bevételnövelés; a migrációellenes hangulat fenntartását szolgálta. Ráadásul az elfogadás után a Pénzügyminisztérium is elismerte, hogy az adónem célja főként a bevándorlást segítő tevékenység visszaszorítása.

Fizessen különadót, akinek más a véleménye, mint a kormánynak? | Magyar Hang

Ugyanakkor máig sem tisztázott, hogy kik tartoznak az adófizetési kötelezettség alá. Az eredetileg befenyíteni kívánt, a kormányzati megszólalásokban bevándorlást támogató szervezetként definiált Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ, az Amnesty International és a Transparency International a bevezetés után rögtön jelezte: nem fizetnek, mert nem tartják magukat adóalanynak. A lap érdeklődött a NAV-nál, hogy kik kötelesek megfizetni a járulékot, de nem kaptak választ a kérdésre.

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke tavaly ősszel arról beszélt a Magyar Hangnak, hogy ez egy véleményadó. „Aki mást gondol a bevándorlásról, mint amit a kormányzat, az elmondhatja, de csak akkor, ha ezt a 25 százalékos adót megfizeti. Erről alkottak törvényt, ami – ha belegondolunk – elképesztő” – fogalmazott.