Senki sem vizsgálhatja a fideszes médiaholdingot

Senki sem vizsgálhatja a fideszes médiaholdingot

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette a kormány, hogy a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány megszerezte az Echo Tv, a Magyar Idők és az Origo kiadóját, illetve az Opus Presst – vette észre a Hvg.hu a Magyar Közlöny szerdai számában az erről szóló kormányrendeletet. Az Orbán Viktor által aláírt jogszabály egy szóval indokolja a döntést: közérdek.

A kormányrendelet „kiemelt indoka, hogy közérdek fűződik Magyarországon a print és nyomtatott médiakultúra megmentéséhez és a helyi, különösen a megyei nyilvánosság fórumainak hosszú távú megmaradásához – ezt már a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) írta az MTI-hez eljuttatott közleményében. Hozzátették: ezt a célt tűzte ki alapító okiratában az alapítvány, és „külön támogatandó, hogy ezt nem profitszerzési célzattal, hanem nonprofit alapon kívánja megvalósítani”.

Azt is írták, hogy a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy közérdekből nemzetstratégiainak minősítsen egyes vállalati összefonódásokat. A kabinet eddig huszonegyszer hozott ilyen döntést, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt érintő fúzió nemzetstratégiai jelentőségűvé nyilvánítása tehát nem egyedi eset – tették hozzá.

A stratégiai jelentőségűvé minősítés azt jelenti, hogy a szinte teljes kormánypárti sajtó összefonódását nem kell vizsgálnia sem a Médiatanácsnak, sem a Gazdasági Versenyhivatalnak.

November 28-án jelentették be előbb azt, hogy Mészáros Lőrinc Mediaworkse megvásárolta Puch László érdekeltségétől a Szabad Földet, majd néhány órával később szinte minden kormánypárti médiatermék önként beadta tulajdonát az ősszel létrehozott alapítványba. 

A központosított rendszer, vagyis a médiavállalkozások működtetésével kapcsolatos feladatok ellátására az alapítvány kuratóriuma Liszkay Gábort kérte fel. Liszkay Gábor volt a G-nap előtt a Magyar Nemzet főszerkesztője, azóta pedig a nyíltan kormánypárti Magyar Időket vezette.