Sérelemdíjat kell fizetnie a Tempus Közalapítványnak egy pécsi szervezetnek

Sérelemdíjat kell fizetnie a Tempus Közalapítványnak egy pécsi szervezetnek

A a pécsi Emberség Erejével Alapítvány tagjai. (Fotó: Emberség Erejével Facebook-oldala)

Fotó: Ruprech Judit

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másodfokon is pert nyert a Fővárosi Ítélőtáblánál a pécsi Emberség Erejével Alapítvány, amelyet jogellenesen különböztetett meg az EU-s pénzek elosztásával foglalkozó Tempus Közalapítvány (TKA) – írja a pécsi szervezet Facebook-posztjában, amit a 444.hu vett észre.  A bírósági határozat sérelemdíj megfizetésére, valamint nyilvános bocsánatkérésre kötelezi a TKA-t.

– Az elsőfokú ítélet kézhezvételét követően hasonló érzéseink voltak, mint most. Egyfelől ez az a hír, aminek örülni kellene, de mégsem tudunk teljes szívvel így érezni, mert az ítélet egy értelmetlen és elkerülhető ügy (remélhetőleg végső) lezárása – írták. Hozzátették: „Az eset rávilágít arra, hogy az EU Bírósága által is jogellenesnek ítélt civiltörvényre hivatkozva születtek olyan szabályok, amelyek lehetőséget adtak a hatalommal való visszaélésre és a szándékos károkozásra”.

Az ügy hátterében az áll, hogy a pécsi Emberség Erejével Alapítvány egyike volt azoknak a civil szervezeteknek, akik nem voltak hajlandók külföldi ügynökökként regisztrálni magukat a civiltörvény szerint. Ez a törvény azóta elbukott, amikor az EU Bírósága jogellenesnek ítélte, ám az Emberség Erejével még azokban az időkben pályázott az egyes EU-s források elosztásáért felelős Tempus Közalapítványhoz, amikor az még érvényben volt – írja a 444.hu. Miután az Emberség Erejével nem regisztrálta magát külföldi ügynökként, ezért elvesztette a pénzt, viszont a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság segítségével beperelte a TKA-t.