Sokáig ellenállt a kormány, de indul a pedagógusok soron kívüli oltása

Sokáig ellenállt a kormány, de indul a pedagógusok soron kívüli oltása

Az iskola dolgozója fertőtleníti a széket az ebédlőben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön, pénteken és szombaton olthatják be első körben azokat a pedagógusokat, akik március 24-ig regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szerdai közleménye szerint hétfőig a pedagógusok és a köznevelésben dolgozók 75 százaléka jelentkezett az oltásra, a kormány tájékoztatása szerint 82 ezer főről van szó – írja a Népszava.

Az érdekvédelmi szervezetekhez beérkező visszajelzések szerint sokan már kedden megkapták a behívóikat a pontos helyszínnel és időponttal.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint azok többsége, akik nem jelentkeztek, feltehetően azért nem tették meg, mert betegek vagy az elmúlt 3 hónapban covidosok voltak – ők egy későbbi időpontban kaphatják meg az oltást. Mint mondta, örül, hogy végre beoltják az iskolai, óvodai dolgozókat, de hibának tartja, hogy ebből az oltási kampányból a gyermekvédelemben dolgozók kimaradtak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke, Komjáthy Anna pedig arra hívta fel a figyelmet: ha valaki regisztrált, de mégsem kapott behívó SMS-t, szóljon az intézményvezetőknek, nekik ugyanis április 6-áig ezt jelezniük kell a fenntartók felé. Ugyanakkor a hét elején is bizonytalan volt, mi lesz a GYES-en vagy GYED-en lévő pedagógusokkal. A szakszervezet szerdán azt a tájékoztatást kapta, hogy azok, akik még ebben a tanítási évben visszamennek dolgozni, felkerülnek a listára, de akik csak később, például szeptembertől térnek vissza a munkahelyükre, nyáron lesznek beoltva.

Mindkét érdekvédelmi szervezet továbbra is hangsúlyozza: az oktatási-nevelési dolgozók beoltása ellenére az április 19-re tervezett iskolanyitást túl korainak tartják, félő, eddig az időpontig még nem alakul ki az első oltás utáni részleges védettség sem. 

Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott szerda esti interjújában viszont azt üzente az aggódó pedagógusoknak, hogy ő, amikor az első oltást megkapta, másnap bement dolgozni. – Teljesítettük a szakszervezetek kérését, hogy kapjanak oltást, legalább egy héttel az újranyitás előtt megkapják a vakcinát – húzta alá.