Sokat és nagyot álmodtak a Lezsák Sándor-féle Lakitelki Népfőiskolának adott közpénz milliárdokból

Sokat és nagyot álmodtak a Lezsák Sándor-féle Lakitelki Népfőiskolának adott közpénz milliárdokból

Fotó: Facebook/Lezsák Sándor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mészáros Lőrinc egyik érdekeltsége, a ZÁÉV egy szegedi politikus cégével közösen építi fel a négycsillagos Hungarikum Szállodát a lakitelki népfőiskola területén. A szóban forgó másik cég a Nemesi Pál szegedi vállalkozó többségi tulajdonában álló Ferroép. Nemesi Pál neve onnan lehet ismerős, hogy 2019-ben Botka László szegedi polgármester fideszes kihívója volt. Ezekről az Átlátszó.hu számolt be, amelynek munkatársát személyesen Lezsák Sándor fideszes országgyűlési képviselő – az országgyűlés egyik alelnöke – vezette körbe a már Hungarikum Ligetre átkeresztelt intézmény területén.

Mint írják, a Hungarikum Szálloda bruttó 10 millió forintba kerül, a Kárpátia Rendezvényház 3,4 milliárdba fog kerülni, és egy 400 milliós napelempark is készül. A Hungarikumok Házát pedig 1,3 milliárd forintból húzzák fel.

Megjegyezték, hogy a beruházásokhoz a 30 milliárd forint közpénz mellé rengeteg fantázia is kellett. A wellness hotel mellett ugyanis turul alakú lovarda, kunhalommal fedett borkatedrális, footgolf pálya, csodaszarvas alakú úthálózat is épült, a hungarikumok házába pedig még egy planetárium is befért.

Felidézték, hogy a Lezsák Sándor és felesége által alapított, működését 1992-ben megkezdő Népfőiskola mindössze három épületben kezdte meg a működését, ma már az épületeket is nehéz megszámolni. A területe ugyanis 4 hektárról 26 hektárra növekedett.

A Lezsák által a portál rendelkezésére bocsátott dokumentumok szerint 2020-ra a Népfőiskola Alapítvány 604 millió forintbevétellel számolt, de ennek csak alig több mint a fele (355 millió forint) folyt be. Eközben azonban a fenntartási költségek 1,3 milliárd forintra rúgtak. Az egykori MDF-es képviselő azt mondta, hogy az intézmény fenntartásához mindig szükség lesz állami támogatásra.