Sokat lehet spórolni az okosabb mosással és szárítással

Sokat lehet spórolni az okosabb mosással és szárítással

Fotó: Flickr

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A mosáshoz és szárításhoz használt háztartási gépek kifejezetten sokat fogyaszthatnak, okosabb használattal viszont jelentős összegeket spórolhatunk – derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesülete és a Greendependent Intézet közös gyűjtéséből. A két szervezet összeszedte, mit kell tudni a legnagyobb energiafalókról, és hogyan lehet sokat spórolni.

Az Eurostat 2020-a adataiból kiderült, hogy a fűtés (63,7%) és a vízmelegítés (16,3%) fogyasztják a leginkább az energiát a háztartásban, a főzés pedig a negyedik helyen áll 6,7%-kal. Jobb vigyázni a különböző klímaberendezésekkel, fűtőpanelekkel, hűsugárzókkal is.

Tippeket is adtak a takarékos mosáshoz, szárításhoz. Ezek alapján mosógépünket csak akkor érdemes elindítanunk, ha tele tudjuk pakolni. Továbbá harminc fokos mosás harmadannyi áramot fogyaszt, mint például a hatvan fokos. Érdemes szennyezettség szerint különválogatni a ruhákat, a kevésbé koszosakat pedig elég harminc fokon mosni, így az élettartamuk is meghosszabbíthatjuk. A rövid programot érdemes a normál szennyezettségű ruhák mosásához használni, előmosásba pedig csak akkor belefognunk, ha igazán szükséges.

Azt is javasolják, hogy tartsuk tisztán mosógépünket, így annak megnő az élettartama, valamint a mosás is hatékonyabb lesz. Érdemes kitisztítani a szűrőt, eltávolítani a fűtőszálon lévő vízkövet ecetes öblítéssel, esetleg olcsón beszerezhető mosószódával vagy citromsaval.

A GreenDependent Intézet negyvenegy gödöllői háztartással együttműködve tesztelte, mennyit fogyaszt a mosási hőfok. Így az derült ki, hogy ha fél vagy kis adaggal töltjük a gépet, akkor átlagban ugyan kevesebbet fogyaszt, de azért nem fele annyit, mint teljes adag esetén Vannak, akik idő hiányában nem teregetik ki azonnal a ruháikat, és egy felesleges öblítő- vagy centrifugakört is beiktatnak, ezt érdemes elkerülni. A fogyasztás valóban annál alacsonyabb lesz, minél alacsonyabb a mosás hőfoka, de nem mindenhol tapasztalhatóak nagy eltérések. A 90C°-os mosások átlagfogyasztásának az 50C°-os a fele, a 40C°-os a harmada, a 30C°-os pedig az ötöde.

Azt is javasolják, hogy amennyiben lehetséges, ne használjunk szárítógépet, inkább teregessük ki télen is a ruhákat. Ezzel telente a lakások alacsony páratartalmát is növeli lehet, tehát a hőkomfortunk nő, így pedig a fűtésigényünk csökken. Ha mégis vesz valaki szárítógépet, érdemes olyat választani, amelynek van automata nedvességérzékelője, így a szárítási idő rövidebbé válik. A kombinált mosó- és szárítógépek pedig jóval többet fogyasztanak, mint a két készülék külön.