Átlátszó: Fidesz-irodák gyűjthették a Vitézy fellebbezéséhez szükséges nyilatkozatokat

Átlátszó: Fidesz-irodák gyűjthették a Vitézy fellebbezéséhez szükséges nyilatkozatokat

A főpolgármester-választási szavazatok újraszámolása Budapesten 2024. július 9-én (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Átlátszó oknyomozó portál szúrópróbaszerűen felhívott néhány budapesti számlálóbiztost, akiket korábban nyilatkoztattak Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez arról, hogy a szavazókörzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat: Vitézyre adott szavazatok vesztek el ott, ahol a választók a kihúzott Szentkirályit is beikszelték. Többen közülük most név nélkül arról beszéltek, hogy a Fidesztől keresték meg őket, hogy írják alá a nyilatkozatokat. 

Az Átlátszó birtokába került fellebbezés szerint a választás után két nappal írtak alá egyes szavazatszámlálók egy olyan nyilatkozatot, hogy az ő körzetükben rosszul számolták az érvénytelen szavazatokat, és emiatt Vitézyre leadott szavazatok veszhettek el. Ez alapozta meg a fellebbezést és a bírósági köröket a Nemzeti Választási Bizottságtól a Kúrián át az Alkotmánybíróságig, majd vissza a Kúriáig, amely folyamat végén az összes leadott fővárosi szavazatot újraszámolták. Ez utóbbi úgy végződött, hogy az eredetileg 41 voksnyi különbség 293-ra nőtt Karácsony javára, és az is kiderült, hogy a nyilatkozatok több mint fele nem volt megalapozott: az adott körzetekben valójában nem voltak tévesen Vitézy kárára érvénytelenített szavazatok.

A portál most elemezte a nyilatkozatokat: úgy találta, hogy a kerületenként, szerinte egy kaptafára készült 226 nyilatkozatból 55 esetben eleve megjelölte a nyilatkozattévő, hogy a Fidesz pártdelegáltjaként vett részt a szavazatszámláló bizottság munkájában (közülük 33 nyilatkozata bizonyult valótlannak), a többi 171 nyilatkozaton viszont nem tüntettek fel pártkötődést. Ezek után hívott fel a lap olyan számlálóbiztosokat, akik a nyilatkozatukban nem jelölték meg, hogy pártdelegáltak voltak a szavazatszámláláson, és akiknek a szavazókörében az újraszámlálás során nem találtak hibásan érvénytelenített szavazólapokat a főpolgármester-választáson.

A beszélgetésekből a cikk szerint az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket az előre megírt nyilatkozattal. Olyanok is voltak, akikkel a helyi Fidesz-irodában íratták alá a papírt. – Írtam alá nyilatkozatot, hogy újraszámolják, mert szerintem biztosan volt olyan, ami nem volt érvényes, azaz érvénytelen volt, volt olyan, ami rosszul volt kitöltve – magyarázta egy rutinos pesti szavazatszámláló nő. Amikor rákérdezett a portál, a biztos megerősítette, hogy a Fidesz-irodából jött ki valaki hozzá aláíratni. A szavazókörében aztán nem találtak tévesen érvénytelenített voksot. Az Átlátszó olyannal is beszélt, aki elolvasás nélkül írta alá a dokumentumot, és olyannal is, aki nem emlékszik, hogy aláírt volna ilyesmit.

A Nemzeti Választási Bizottság neve elhallgatását kérő tagja az Átlátszónak azt mondta: amennyiben tényleg a kerületi Fidesz-irodák gyűjtötték ezeket a nagy arányban valótlannak bizonyult nyilatkozatokat, akkor szerinte „valótlan tartalmú nyilatkozat írásba foglalására bujt fel szavazatszámlálókat a kormánypárt, akik ezt meg is teszik”.

 

 

 

Címkék: Vitézy Dávid