Sokkal többen járták a pilisi erdőket 2021-ben, mint korábban

Sokkal többen járták a pilisi erdőket 2021-ben, mint korábban

Rám-szakadék (Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valóságos robbanás történt az erdőjárók számában - mondta el az Inforádiónak Mészáros Péter, a Pilisi parkerdő szóvivője. Mint megjegyezte: a látogatószám emelkedése összefügg a Covid-helyzettel.

A korábbi években az Országos Erdészeti Egyesületnek volt egy felmérése, ez alapján 2017-ben mintegy 25 millió látogatás történt a Pilisi Parkerdő területén, a pandémia idején viszont az erdő maradt az egyetlen hely, ahová ki lehetett menni" – mutatott rá Mészáros Péter.

A 2021-es évben már mintegy 32 millió látogatói alkalmat regisztráltak. A természetjárók számának növekedése nem meglepő módon igen nagy terhet ró a 65 ezer hektárnyi erdőre, minden egyes napra, minden egyes hektárra másfél ember jut.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy tudatosabbak, óvatosabbak, gondosabbak lettek-e az erdőjárók, Mészáros Péter azt mondta, nem nőtt a szemét mennyisége a növekvő látogatószám ellenére sem. „Igaz ugyanakkor, hogy a közkedvelt helyeken – Rám-szakadék, Prédikálószék, Dobogó-kő – kicsit megnövekedett a szemét mennyisége, de ezt tudtuk kezelni. Örülünk ugyanakkor annak, hogy a belföldi turizmus ráirányította a figyelmet az erdőkre, és azt is tapasztaljuk, hogy a látogatóink bizony sokkal környezettudatosabbak, mint pár évtizede, kevesebb hulladékot hagytak hátra.” Mészáros Péter úgy látja, sikerrel kampányolnak amellett, hogy „mindenki vigye haza a szemetét”.