Sokkol a rendőrség: az áramütés szerintük a szelídebb megoldás volt

Sokkol a rendőrség: az áramütés szerintük a szelídebb megoldás volt

Rendőri intézkedés a Margit hídon (Forrás: Jámbor András/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen három fővárosi tüntető ellen vetett be Tasert, azaz elektromos sokkolót a rendőrség július 12. óta, gumibotot, könnygázt azonban nem alkalmaztak a demonstrálókkal szemben – tudta meg a Magyar Hang a rendőrségtől. A negyedik, ismert eset pedig kedden történt: itt nem tüntetőket, hanem A Város Mindenki (AVM) mozgalom tagját sokkolták egy kilakoltatás elleni élőláncos akció során, hogy így emeljék ki a többiek közül.

Szólt, feszített, sokkolt

Lapunk a július 18-án, a Margit hídon sokkolt tiltakozó férfi ügyében is küldött kérdéseket a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak. Ahogy korábban beszámoltunk róla, az intézkedő rendőrök sokkolópisztollyal törték meg a villamossíneken ülő, békésen viselkedő férfit, aki fájdalmasan felkiáltott, majd elengedte tüntetőtársát.

A BRFK úgy véli, munkatársaik csupán a „szükségesség és arányosság elvét betartva” jártak el a tüntetővel szemben. Fokozatosan keményítettek be: előbb figyelmeztették a férfit, majd testi kényszert alkalmaztak, hasztalanul. Csak ezután került elő a Taser – sőt, álláspontjuk szerint utóbbi volt a humánusabb megoldás a részükről, hiszen a férfi „,… úgy összekapaszkodott egy szintén az aszfalton ülő nővel, hogy a további testi kényszer (kezeik szétfeszítése) sérülés veszélyével járt volna”.

A sokkoló ötlete sem hirtelen jött: használatát a helyszínbiztosítás parancsnoka engedélyezte, az intézkedő rendőr pedig előre szólt, hogy Tasert fog használni, az eszközt meg is szikráztatta a tiltakozó előtt – állítja a BRFK. Csak ezután tartotta a sokkolót két másodpercre a férfi combjához, aki rögtön elengedte társát – ezután a járőrök mindkettőjüket felkísérték a járdára.

Szükséges, de közel sem arányos

Bár a rendőrség arányos fellépést emleget, a Társaság a Szabadságjogokért szakértője, Hegyi Szabolcs ebben finoman szólva is kételkedik. „A rendőrök jogszerűen alkalmaznak kényszerintézkedést, amikor ezen múlik a fellépés sikere. Ilyenkor azonban felmerül az arányosság elvárása is, amire külön figyelmeztet a rendőrségi törvény: az intézkedő rendőr mindig az adott helyzettel arányosan kell kényszert alkalmazzon, beleértve a Tasert is – mutat rá Hegyi; egy békés tüntetőnél pedig közel sem indokolt szerinte a sokkoló bevetése. „A tüntetésekre küldött egységek kaptak képzést demonstrálók kiemeléséhez, és lehet látni, hogy a katás tiltakozókkal alapvetően így is bánnak. Éppen elég rendőr volt jelen ahhoz, hogy súlyosabb erőszak nélkül, testi kényszerrel is arrébb vigyék őket” – vélekedik a TASZ jogásza. Ugyanez a helyzet az AVM sokkolózott aktivisájával is, akit néhány markosabb rendőr arrébb vihetett volna, ahelyett, hogy Taserrel törnék meg.

A parancsnok szerint minden rendben

A Taser bevetése ráadásul egészségkárosodást is okozhat, különösen, ha valakinek magas vérnyomása, pacemakere vagy szívritmus-zavara van, mutat rá a jogász; ha veszélyeztetettként sokkolnak minket, mindenképp érdemes panaszt tenni a rendőrségi fellépés miatt.

A BRFK ezzel szemben lapunknak azt hangsúlyozta, hogy a Taser még kilövőfejjel használva sem okoz szívleállást, és nincs hatással a pacemakerre. A Margit hídon pedig többszöri figyelmeztetés után, kilövő fej nélkül, ruhán keresztül érintve vetették be, ami a sokkolt férfi elmondása szerint enyhe zsibbadást okozott. „A kényszerítőeszköz használatát parancsnoki kivizsgálás követte, amely megállapította, hogy a sokkoló alkalmazása jogszerű, szakszerű és arányos volt” – zárult a rendőrség Magyar Hangnak küldött levele.

A BRFK tavaly nyáron szerezte be a jól felismerhető, fekete-sárga műanyag burkolatú Taser X2-es elektromos sokkolókat. A Kaliberinfo cikke szerint kétlövetű elektródkilövő fegyveren lézerirányzék segíti a pontos célzást, és ötméteres körben tud hatékony lövést leadni – de kontakteszközként is használható, ahogy az a Margit hídon is kiderült.