Sokszor még az iskolák vezetői sem tudják, mit kell tenniük, ha megjelenik a fertőzés

Sokszor még az iskolák vezetői sem tudják, mit kell tenniük, ha megjelenik a fertőzés

Szöllõsi Zoltánné, az iskola igazgatója (b) és kolléganõje a kézfertõtlenítõ szerek és eszközök átadásán a gyõri köznevelési intézmények részére, a Gyõri Nádorvárosi Ének-zenei Általános Iskolában 2020. szeptember 2-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre mélyülő káosz jellemzi a koronavírus elleni iskolai védekezést, a pedagógusok, de sokszor még az intézményvezetők sem tudják, a fertőzés megjelenése esetén mi egyebet kell tenniük azon kívül, hogy jeleznek a tankerületnek – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja a Népszavának.

– Mi is folyamatosan küldjük a jelzéseket a Klebelsberg Központnak, de semmilyen érdemi tájékoztatást nem kapunk. Csak azt látjuk, hogy egyre nagyobb a fejetlenség – fogalmazott. Hozzátette: a szakszervezet tud olyan középiskoláról, ahol az egyik tanuló pozitív koronavírus-tesztje után az osztálytársakat karanténba küldték, de a diákot tanító pedagógusokat már nem tekintették „szoros kontaktnak”, így velük nem történt semmi. De a legtöbb esetben a karanténba küldött diákokat sem tesztelik, csak akkor, ha kezdenek rosszul lenni.

A szakszervezeti vezető szerint mára bebizonyosodott, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiadott protokoll a járvány megfékezése szempontjából alig használható, ezért új, központilag kidolgozott és átlátható járványügyi szabályokat kellene hozni.

A PDSZ azt is javasolja, hogy az októbertől kötelező iskolai hőmérőzés mellett általános és rendszeres szűrővizsgálatokat is rendeljenek el az intézményekben, így időben el lehetne különíteni a fertőzött diákokat, tanárokat. 

Az Mfor közben annak járt utána, mennyibe kerülhet a hőmérők beszerzése. A legolcsóbb hőmérővel számolva az 5019 iskolának 49 688 100 forintba, az átlagáras 15 000 forinttal kalkulálva pedig 75 285 000 forintba kerülhet az intézményenként 1 darab hőmérő beszerzése.

Mint arról mi is beszámoltunk kedden, a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése szokatlan nyíltsággal és elkeseredéssel írt arról az iskola honlapján, hogy hiába egyre több a fertőzött náluk, nem kapnak segítséget a minisztériumtól, illetve a hatóságoktól.