Soltész Miklós: Álságos, amit Iványi Gáborék mondanak

Soltész Miklós: Álságos, amit Iványi Gáborék mondanak

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) pénzügyi gondjai is szóba kerültek az Országgyűlés hétfői ülésén, mégpedig a KDNP-s Szászfalvi László tett fel „kemény” kérdést a szintén KDNP-s Soltész Miklósnak. Utóbbi politikus, aki egyben az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is, álságosnak nevezte Iványi Gáborék egyes kijelentéseit.

Az azonnali kérdések órájában hozta szóba a KDNP-s Szászfalvi László a MET-et, azt tudakolva, hogy mennyi állami támogatást kaptak és kapnak. Felidézte, hogy Iványi Gáborék korábban még a strasbourgi emberi jogok bíróságához is fordultak, amiért kikerültek a bevett egyházak közül, nemrég pedig a közüzemi számlák kifizetésével akadt gondjuk.

Ismert, néhány hete derült ki, hogy  a Nemzeti Közművek munkatársai megpróbálták leszerelni a gázórákat az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség budapesti, Dankó utcai intézményeinél. Ónodi István gazdasági igazgató akkor azt mondta a Magyar Hangnak, hogy a Dankó utcai intézményeknek 30 millió forintos gáztartozása van. Iványi Gábor aztán szeptember 30-án azt jelentette be, hogy a fűtési szezon végeztéig, azaz jövő áprilisig nem kapcsolják ki a gázt és visszaszerelték a korábban leszedett órákat is, így az emiatt folytatott demonstrációt befejezik. Ugyanakkor a tiltakozást folytatják, követelik, hogy azt a pénzt, amit az elmúlt négy évben a magyar állam kivett az egyesület és a fenntartó egyház kasszájából, ami összesen 6 milliárd forint, azt fizessék meg – mondta akkor.

Soltész Miklós most azt mondta, hogy az Iványi Gábor által vezetett testvérközösség 2010 óta szociális intézmény fenntartására 5,4 milliárdot, köznevelési intézmény fenntartásra 15 milliárdot kapott, egyházként 106 milliót, a strasbourgi ítélet értelmében pedig 2,2 milliárdot. – Álságos és hazug, hogy nem kap támogatást, hogy nem kapta meg az ítélet alapján megillető pénzt – mondta a kormánypárti politikus.