Soros György új globális hálózatot épít

Soros György új globális hálózatot épít

Soros György Davosban, a Világgazdasági Fórumon 2011. január 27-én (Fotó: World Economic Forum swiss-image.ch/Michael Wuertenberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Új egyetemi hálózat létrehozását jelentette be csütörtökön a davosi világgazdasági fórumon Soros György – írta a 444.hu. A Nyílt Társadalom Egyetemi Hálózat névre keresztelt, világszerte működő új szervezete az oktatást és a kutatást kívánja integrálni világszerte a felsőoktatási intézmények között.

A magyar származású amerikai üzletember tervei szerint a negligált társadalmi csoportok, a menekültek, a börtönbüntetésüket töltők, a romák, az otthonukat elhagyni kénytelen emberek elérése és minőségi oktatásuk segítése lenne az egyik fontos célja a kezdeményezésnek. Külön ösztöndíjprogrammal támogatnák a politikailag üldözött kutatókat.

A hálózat közös képzési programokat, hálózati kurzusokat kínálna, és rendszeresen kötne össze oktatókat és hallgatókat személyes és online konzultációkra világszerte. Céljuk „a vélemények szabad kifejezésének és a különböző meggyőződések sokszínűségének biztosítása”.

Soros György nem jön Magyarországra, amíg Orbán Viktor a miniszterelnök | Magyar Hang

„Úgy hiszem, legnagyobb reményünk az oktatáshoz való hozzáférésben rejlik, ami a kritikai gondolkodás erősítésével és az akadémiai szabadság hangsúlyozásával megerősíti az egyének autonómiáját" – mondta Soros a tervéről.

Az új hálózat alapját a CEU és amerikai partneregyeteme, a Bard College fogja képezni, emellett partnerségre lépnek az Arizonai Állami Egyetemmel, amely a világ egyik vezető szereplője a távoktatásban. – Egymagunk nem tudunk globális hálózatot kiépíteni. Remélem, azok, akik osztják ezt a víziót, csatlakozni fognak hozzánk ennek megvalósításában – mondta Soros György.

A magyar kormány egyes számú közellensége az elmúlt 30 évben 32 milliárd dollárral (ez körülbelül 9728 milliárd forint) támogatta az oktatást és a társadalmi igazságosságot erősítő célokat a 444 szerint.