Soros-jelentésnek tartják a megszólalt Fideszesek a magyar jogállamiságról készült beszámolót

Soros-jelentésnek tartják a megszólalt Fideszesek a magyar jogállamiságról készült beszámolót

Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Abszurdnak és valótlannak tartja az Európai Bizottság Magyarországról szóló, ma megjelent jogállami jelentését Varga Judit igazságügyi miniszter. Emiatt szerinte nem szolgálhat alapul semmilyen jogállamisági vitához az Európai Unióban. – A jelentés koncepciója és módszertana elhibázott, forrásai kiegyensúlyozatlanok, tartalma megalapozatlan – írta a közösségi oldalán.

Varga Judit hosszan sorolta kifogásait a jelentésről. Eszerint a beszámoló hatálya önkényes, nincsenek benne olyan objektív referenciaértékek, amelyek minden tagállamra egyformán alkalmazhatók volnának. A jelentés forrásainak kiválasztását elfogultnak és átláthatatlannak tartja. – Elfogadhatatlan, hogy a jelentést olyan szervezetek írták, amelyek a Magyarország ellen összehangolt politikai kampányt folytató, központilag finanszírozott nemzetközi hálózat részei – jelentette ki, megemlítve, hogy a jelentés magyar fejezete 12 civil szervezetre hivatkozik, amiből 11 kapott támogatást a Soros Györgyhöz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

Azt is közölte, hogy szerinte Magyarországon valódi pluralizmus érvényesül a médiában, az ideológiai vitákban és a közvéleményben. – A baloldali és liberális médiacsatornák által nagymértékben uralt nyugat-európai médiával ellentétben Magyarországon a konzervatív és kereszténydemokrata nézetek is eljutnak a nyilvánossághoz – jegyezte meg.

Ugyanígy látja Hidvéghi Balázs, fideszes európai parlamenti képviselő is, aki az MTI szerint egyenesen „Soros-jelentésnek”, Magyarországgal szembeni nyílt politikai zsarolásnak minősítette az Európai Bizottság riportját. Szerinte is abszurd és hamis állításokkal van tele a jelentés, amelyben önkényes, elfogult, kizárólag a „Soros-szervezetek” véleményét vették figyelembe.

Ellenzéki politikusok más véleményen vannak. Újhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő úgy értékelt, hogy Orbán Viktor és kormánya súlyosan megbukott az európaiság vizsgáján. A jelentés szerinte Magyarországon rendszerszintű jogállamisági hibákra mutatott rá, amelyek összeegyeztethetetlenek az európai közösség értékeivel és törvényeivel. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság még így sem ad teljes és valós képet a „NER mindennapi aljasságáról, Magyarország egész pályás letámadásáról. Ennél keményebb vádirat is elfogadható lenne”.

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője arról írt a közösségi oldalán, hogy a jogállami beszámoló alapján egyértelmű, hogy az Orbán-kormány jogállamot roncsoló tevékenysége már az uniós intézmények számára is elfogadhatatlan szintet ért el. Úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány lelepleződött és elbukott, már európai szövetségeseit sem tudja megvezetni.

Az Európai Bizottság ma délután hozta nyilvánosságra az unió tagországairól szóló jogállami jelentését. Jogállami kérdésekkel foglalkozó jelentés most először készült. A Magyarországról szóló jelentés a hazai korrupcióról, az igazságszolgáltatásról és a médiahelyzetről is elmarasztalóan ír. Eszerint e területeken sérül Magyarországon a jogállamiság.