Soros Orbánéktól félti és felébresztené Európát

Soros Orbánéktól félti és felébresztené Európát

Soros György Davosban, a Világgazdasági Fórumon 2011. január 27-én (Fotó: World Economic Forum swiss-image.ch/Michael Wuertenberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Európa, kérlek ébredj fel – ezzel a címmel írt cikket Soros György a globális gazdaság kérdéseivel foglalkozó Project Syndicate nevű szakportálra, ahová egyébként korábban is rendszeresen publikált. (A portálon egyébként számos ismert közéleti szereplő, így Abe Sinzó japán kormányfő, Francis Fukuyama, nem épp Orbán-barát közgazdász-politológus, Bill Gates Microsoft-alapító és felesége, Melinda, valamint Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezetője is publikál.)

A magyar származású amerikai üzletember keddi véleménycikkében kifejti, az EU a Szovjetunióhoz hasonlóan összeomolhat. Ha idejut, akkor Soros szerint ebben az egyik legnagyobb felelőse az Európai Néppárt lesz, mégpedig azért, mert megtűri soraiban az Orbán Viktor vezette Fideszt. Soros úgy látja, hogy ugyan forradalmi időket élünk, de sem az unió vezető, sem pedig a polgárai nem érzik át, így aztán a milliárdos szerint Európa alvajáróként tart a semmi felé.

Radikális egyensúlytalanságnak nevezi a korszakot, amiben élünk, egyúttal úgy véli, korszakhatár lehet a májusi EP-választás, ahol az Európa-ellenes erők versenyelőnyt élveznek – fogalmaz írásában, amit a 24.hu vett észre. Szerinte utóbbiaknak számos oka van, köztük a legtöbb európai országban fennálló elavult pártrendszer, valamint az Európai Unió alapját képező elveket megsértő tagállamok fegyelmezésére szolgáló jogi eszközök hiánya. Az EU a közösségi vívmányokat – az EU jogi testületét – alkalmazhatja a tagjelölt országokra, de a közösség nem rendelkezik megfelelő kapacitással ahhoz, hogy a tagállamokat engedelmességre bírja.

Weber: Magyarország ellen szavaztam és nem Orbán ellen | Magyar Hang

Az Európai Parlament frakcióvezetői által tartott sajtótájékoztatón a Magyar Hang is szóba került olyan témák mellett, hogy lép-e egyáltalán a Néppárt a Fidesz ellen.

A milliárdos szerint az Európa-ellenes oldalon csupán annyival jobb a helyzet, hogy nekik legalább vannak elveik, még ha borzasztóak is. Az üzletember szerint az EU megvédéshez meg kell reformálni azt. Soros úgy véli, az elavult pártrendszer azokat akadályozza, akik meg akarják őrizni az EU alapértékeit, de segít azoknak, akik szeretnék helyettesíteni ezeket az értékeket valamilyen radikális eszmével. Úgy látja, az államok pártrendszere a 19. és a 20. században fennálló viszonyokat – például a tőke és a munkaerő közötti konfliktust – tükrözi. A legnagyobb törésvonal azonban uniót támogató és az ellenző erők között van.

Úgy látja, hogy Németországban, az EU domináns országában fenntarthatatlanná vált a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közötti sok évtizedes együttműködés, mert az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) felemelkedésével Bajorországban megjelent egy erős jobboldali párt a CSU-tól jobbra. Ám az üzletember nem tartja így sem reménytelennek a helyzetet, mert a német zöldek következetes EU-párti politikát folytatnak és a közvélemény-kutatásokban erősödnek, míg az AfD, úgy tűnik, a volt Kelet-Németországot kivéve elérte csúcspontját. Megerősödése azonban azt jelenti, hogy a CDU-CSU szavazóinak jelentős részét ma egy olyan párt képviseli, amely ellenzi az európai integráció erősítését.

Soros kitér a brexitre is. Mint írja, az Egyesült Királyságban is az elavult pártstruktúra akadályozza a problémamegoldást, Jeremy Corbyn és Theresa May pedig annyira elszántan ki akar lépni az EU-ból, hogy megállapodtak abban, együttműködnek a brexit véghezviteléhez. A milliárdos szerinte az EU számos hibát elkövetett Olaszországgal kapcsolatban, ezért nyertek teret kirekesztő eszmék. Mint fogalmaz: az EU 2017-ben végzetes hibát követett el a dublini megállapodás szigorú betartásával, amely tisztességtelen terheket ró az olyan országokra, mint Olaszország, ahol a bevándorlók először lépnek be az EU-ba.

– A transzeurópai szövetségek esetében a helyzet még rosszabb, hiszen a nemzeti pártoknak legalább van néhány, a múltban eredt gyökere, de a transzeurópai szövetségeket viszont teljes mértékben a pártvezetők saját érdeke határozza meg, ezért tartja a legrosszabbnak az Európai Néppártot (EPP). Az EPP szinte teljesen elvtelenné vált, amint azt a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor és a Fidesz tagságának engedélyezése is bizonyítja. Mindezt azért, hogy megőrizzék többségüket – írja cikkében Soros György.

Sargentini: Jobboldaliak és baloldaliak egyaránt megszavazták a jelentést | Magyar Hang

„Az nem működik, hogy a magyar kormánynak joga van elvenni az egyéni emberi jogokat a saját polgáraitól.” A teljes interjú.

Mint fogalmaz: „Ahhoz, hogy megvédhessük Európát külső és belső ellenségeitől, első lépésként fel kell ismerni a jelenlegi fenyegetés nagyságát. A második lépés, hogy felébresszék az alvó Európa-párti többséget, és mozgósítsák őket azon értékek védelmében, amelyekre az EU-t alapították. Ellenkező esetben az egyesült Európa álma válhat a 21. század rémálmává.”