„Soros provokációja” – kormánypárti sajtószemle

„Soros provokációja”  – kormánypárti sajtószemle

Tüntetők és rendőrök az MTVA székháza előtt 2018. december 16-án (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánymédia nagy része Soros György provokációjának tartja a tüntetéssorozatot, lejáratja az ellenzéki képviselőket, igaz, vannak olyan tudósítások is, amelyek igyekeznek tényszerűségre törekedni.

Az MTI tudósításaiban tényszerűen, röviden számolt be a Kunigunda utcai MTVA-székháznál lezajlott eseményekről, igaz, a képviselőkkel szembeni fellépésről – Hadházy Ákos és Szél Bernadett erőszakos eltávolításáról – viszont kizárólag abban a hírben jelent meg beszámoló, amely az MTVA feljelentéséről szóló sajtóközleményben található.

„A képviselők viselkedése, fenyegető magatartása félelmet keltett a közmédia munkavállalóiban, folyamatos igaztalan vádaskodásaikkal, csúsztatásaikkal megpróbálták lejáratni az intézményt” – olvasható az MTI híradásában.

A Magyar Idők kormánypárti napilap is a lehető legtényszerűbben számol be az eseményekről. Ugyanakkor a publicisztikáikban már megjelenik az a törekvés, hogy a budapesti tüntetéseket Soros György megbízottjainak vandalizmusaként mutassa be, és összemossa a római, belgrádi és bécsi megmozdulásokkal. „A balliberálisok csatakiáltása még egyszer átjárja Európát, mint valami rémisztő halálhörgés. Aztán jön a csend és a nyugalom. A béke és a biztonság” – áll többek között a Magyar Idők véleménycikkében.

A Magyar Hírlap már jóval keményebb, hiszen a mai első oldalán a „Karácsonyt akarják tönkretenni” címmel ír a tüntetésekről. A lap online változatában arról ír, hogy a Századvég kutatóintézet szerint „az ellenzék a parlamentarizmus demokratikus szabályainak durva megsértésével próbálja támadnia fennálló alkotmányos rendet”.

Az Origo is meglehetősen sajátságos szemüvegen keresztül tekint az eseményekre: a portáltudósításából kiderül, hogy az ellenzéki képviselők és az MTVA székházánál jelen lévők „törvénytelenül videóztak, reggel Hadházy Ákos a földre vetette magát, Szél Bernadett jajveszékelt, és hazug
»Ákos, jól vagy?« kérdésekkel közvetítette telefonján a provokációt”. Az Origónak hála a közvélemény is tudomást szerezhetett arról, hogy „az MTVA viszont nem vette fel az aktivista üzemmódba kapcsolt ellenzéki politikusok provokációsorozatát, ezért nem lett komolyabb összetűzés a rendőrök és a demonstrálók között.”

A Pestisrácok.hu természetesen nem beszél a tüntetéseket kiváltó „rabszolgatörvényről”, ugyanakkor szinte minden, az üggyel foglalkozó írásukban a kormányzati mantrán kívül csak gúnyolódnak az ellenzéken. A „Kunhalmi bolyhos fehér sapija lesz az ünnepi botránytünci jelképe” című cikkükből kiderül, hogy a vasárnapi forradalomnak a jelképe e fentiekből kiindulva a fehér sál és a fehér sapka, „mert ez a béke színe”.

Hasonlóan nívós a hatalom két bulvárágyúja, a Ripost és a Lokál, az előző a címlapján újfent azzal riogat, hogy a tüntetés aktivistái Soros módszerei szerint folytatják a tüntetéseket, amiből a lap szerint a magyarok nem kérnek, míg utóbbiban szintén a tüntetőket elítélő cikket olvashatunk. A 16 oldalon egyébként ez az egyetlen írás, ami nem állami hirdetés…

A 888.hu rácsatlakozott Deutsch Tamás Facebook-bejegyzésére, és a tüntető ellenzékieket a Való Világ szereplőihez hasonlítják, majd megírják, hogy a Soros-csürhe az MTVA székházához vonult, és szerintük a fegyveres biztonsági őrök által kidobott Hadházy Ákos úgy „szimulált, hogy Soros mind a tíz ujját megnyalta a mai köztévés provokáció után”. Közzétettek egy olyan összeállítást, amelyben fotókkal listázzák a tüntetések szervezőit, akiket Soros provokátorainak neveznek.