Sorra száradnak ki a horgásztavak Baranyában

Sorra száradnak ki a horgásztavak Baranyában

Fotó: Keresztes László Loránd Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiszáradt a Bicsérdi-horgásztó, a település polgármestere, Vér József szerint a klímaváltozás állhat a folyamat hátterében – írja a Baranya megyei hírportál, a BAMA. Keresztes László Lóránt (LMP) pedig arról írt: a tóba két éve nem érkezett vízutánpótlás, miután a tavat tápláló vízfolyás kiszáradt.

„Nem gondoltuk, hogy ilyen hamar elér minket is a probléma” – mondta Vér József, Bicsérd polgármestere a BAMÁ-nak azzal kapcsolatban, hogy kiszáradt a településen található horgásztó. 

Mint írták, a tó a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása. Ezt erősíti meg Vér is, aki arról beszélt, hogy a tó környékének beépítése 120 millió forintba került és ez óriási veszteséget jelent a településnek.

A bicsérdiek ráadásul nincsenek egyedül a problémájukkal, Baranyában már több mint 10 horgásztó száradt ki. Az önkormányzat mindenkitől igyekszik segítséget kérni, de már az is felmerült bennük, hogy ha a víz nem térne vissza, úgy más, hasznos és a lakosság számára is kedvező módon használják ki a területet, új funkciót adva neki.

A bicsérdi horgásztó kiszáradásáról Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője is beszámolt nemrég Facebook-oldalán. – Klímaváltozás, vízhiány, szélsőséges időjárási jelenségek. A tavat tápláló vízfolyás kiszáradt, a tóba két éve nem érkezett vízutánpótlás. Ezen a településen éltek az őseim évszázadokon át. A Malom-árok („bicsérdi vízfolyás”) vizére épült két évtizede a horgásztó. A vízfolyás mentén egykor vízimalmok dolgoztak. Az 1700-as évek végén itt volt malma az egyik ősömnek is. Megdöbbentő látni, hogy a vízfolyás kb. 10 km-es szakaszon kiszáradt – írta a képviselő, aki képeket is posztolt a kiszáradt mederről.