Sötét jóslat a járvány hazai alakulásáról

Sötét jóslat a járvány hazai alakulásáról

A székelyudvarhelyi Covid-háttérkórház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az őszi járványadatokat a jelenlegi helyzettel összevetve igencsak szomorú heteket vázol fel elénk Pártos Balázs (SOTE és energetika) a Facebook-oldalán.

Négy grafikonban elemzi a helyzetet, ezek közül az első és a harmadik az igazán érdekes. Az elsőben az aktív fertőzöttek és a kórházi kapacitás alakulását vizsgálja. A kép azt mutatja, az aktív fertőzöttek számának emelkedésével a kórházi kapacitás kihasználtsága is emelkedik egy ideig, majd megáll, később ismét emelkedik. Ez annyit jelent, hogy újabb kapacitásokat állítottak be, majd megismétlődik a folyamat. A kapacitás növelése egyben azonban azt is jelenti, hogy az ellátás színvonala romlik. 

A harmadik, a lélegeztetőgépen lévők és a halottak számát mutató grafikonból látszik, hogy a lélegeztetettek számának emelkedését csak késéssel követi az elhunytak számának emelkedése. Ennek magyarázata, hogy bizonyos időt minden későbbi elhunyt eltölt a gépen. Miután a gépen lévők száma már több, mint kétszerese az őszi csúcsnak, a halottak számának további emelkedése várható. A szerző becslése szerint néhány hét múlva akkor is napi 400 halottra lehet számítani, ha a gépen lévők száma már nem emelkedik tovább. 

– 1-2 héten belül jön el az a pont, hogy nincsenek érdemi új kapacitások...akkor hirtelen megnő a halálozás, romlanak az arányok, és borul minden. Pontos számokat nyilván nem tudok mondani, és pontos dátumokat sem – fogalmaz a szakértő.

Mint összefoglalásképpen megállapítja: „ha a következtetéseim nem rosszak, és az őszből bármilyen következtetést lehet levonni a tavaszra, akkor április közepére minimum napi 400 kórházi halott lesz, de a hó végéig ez még feljebb fog menni. Vége pedig nem lesz gyorsan, hacsak az aktív fertőzöttek száma nagyon hamar (1 héten belül) meg nem áll. Nem tudom, mitől állna meg ilyen hamar.”

Mivel egyre súlyosabb esetek kerülnek csak kórházba (és maradnak ott), egyre magasabb a lélegeztetettek aránya a kórházon belül. Ebből annak kell következnie, hogy a halott is több lesz a kórházban lévők arányában. Nem nagyon lehet másként – teszi hozzá.

– Nem tudok mit mondani. Tudom, hogy ez nem megoldás semmire, de megoldást erre a helyzetre nem tudok. Leírom, amit látok, ennyit tudok tenni. Ha tévedek, mindenkinek annál jobb – zárja bejegyzését Pártos Balázs.

A szakértő korábbi járványügyi elemzései itt és itt olvashatók.