Spar-vezér: A bolti dolgozóknak esnek a vásárlók az árak miatt

Spar-vezér: A bolti dolgozóknak esnek a vásárlók az árak miatt

Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója 2017. január 25-én (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Mondjuk úgy, hogy amikor elmegyünk panaszkodni, akkor miniszteri szinten meghallgatnak minket. De nagyon csekély hatása van annak, amit az ágazati szereplők mondanak – erről beszélt az élelmiszerárstop kapcsán Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója a Forbes-nak adott interjúban. Heiszler szerint ilyenkor a kormányzat válasza az az érvekre, hogy „nekik a választó a fontos, aki olcsón akarja venni a csirkemellet”.

A Spar-vezér egy példán keresztül levezette, miért van nagyon erős piactorzító hatása van a hatósági árazásnak. Elmondta, azért van az egekben a trappista sajt ára, mert a 2,8 százalékos tejen van árstop, a 1,5 százalékoson nincs. – A forgalom a 2,8 százalékos tej felé terelődik, tehát több tejzsírt vonnak ki a gyártók a piacról, a folyótejbe adják el a tejzsírt a trappista helyett, ami a kínálaton át drágítja a sajtokat. A hatósági árazásnak középtávon ilyen hatása van – mondta. A hatósági áras termékek közül tapasztalata szerint a csirkemellből és a cukorból van hiány.

A magas energiaárak kapcsán arról beszélt, a télen csak 18 fok lesz az üzlettérben a szokásos 21 helyett, ami nem a vásárlóknak, inkább kollégáiknak lesz kihívás. Arról is beszélt, a tulajdonosok elkötelezettek az ország mellett, több mint egymilliárd eurót fektettek az országba az elmúlt 31 évben, ami még nem térült meg. – De nyilván osztrák szemmel nehéz megérteni, hogy most, amikor nehéz helyzetben van az ágazat, miért kapunk még a nyakunkba extra adót, árstopot, miért van plázatörvény, miért kell épp most élelmiszert mentenünk. November végén kell befizetnünk a tavalyi adónk 80 százalékát, 10,5 milliárd forintot extraprofit-adóként – sorolta a nehézségeket.

Arra is kitért, „a kasszások, árufeltöltők sokat panaszkodnak, hogy a vásárlók idegesek, nekik esnek az árak miatt. Mindenki stresszes, én is, az alkalmazottak is, a vásárlók is”.

A teljes interjú itt olvasható.

 

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.