Stumpf István kormánybiztos elnökli a védettségi igazolványt gyártó cég felügyelő bizottságát

Stumpf István kormánybiztos elnökli a védettségi igazolványt gyártó cég felügyelő bizottságát

Stumpf István (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A közelmúltban többen bírálták a kormányt az úgynevezett védettségi igazolványok kibocsátásának körülményei, illetve azok felhasználásának szabályai miatt. A kritikák egyrészt azt vetették a kormány szemére, hogy a vakcina-igazolványok egyelőre semmire sem használhatók, a rajtuk megtalálható vonalkód „sehova” sem vezet, a rajta szereplő érvényességi idő sem volt sok esetben következetes, illetve olyanok is kaptak védettségi igazolványt, akik már elhunytak. A harmadik, legkomolyabb érv az irat ellen, hogy azt már az első oltás, azaz a teljes védettség kialakulása előtt kézhez kapják a oltáson átesettek.

A vakcina-igazolványok gyártásával az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t bízták meg; a 2023. március 1-ig hatályos szerződés keretében az ANY Biztonsági Nyomda gyártja és készíti elő a postának történő átadásra a védettségi igazolványokat. Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. igazgatóságának elnöke és legnagyobb részvényese Erdős Ákos nagyvállalkozó, aki rendre szerepel a leggazdagabb magyarokat listázó különféle rangsorokban. Az akkor még kormányfüggetlen Magyar Nemzet négy évvel ezelőtti írása szerint az ANY gyártotta a nemzeti konzultációs íveket, sőt a 2018-as választási nyomtatványokat is ők állították elő. A cikk szerint az ANY nyomdájának az állami Szerencsejáték Zrt., a Magyar Posta, a MÁV és más állami cégek, szervek is adtak megbízásokat.

Erdős a 2000-es években került a figyelem középpontjába, amikor megvásárolta az államtól a Nemzeti Tankönyvkiadót. A Fidesz az adásvételt akkor azért támadta, mert Erdős korábban Gyurcsány Ferenctől vette meg a szintén tankönyvekkel foglalkozó Perfekt Rt.-t, és a két üzlet között összefüggést sejtettek. A már említett 2017-es Magyar Nemzet-cikk egyenesen Gyurcsány Ferenc egykori üzletfeleként aposztrofálja Erdős Ákost. A vállalkozó egy 2006-os életútinterjújában elmondta: segítette Pintér Sándort, miután leváltották rendőr-főkapitányi posztjáról, és őrző-védő vállalkozásba kezdett. „Érdemes fontos embereket munkával vagy pénzzel segíteni, ha bajba kerülnek, mert a kapcsolatok később még jól jöhetnek” – nyilatkozta akkor a Manager Magazinnak Erdős Ákos. Egy igen részletes portét olvashatnak a nagyvállalkozó felemelkedéséről ebben a 2005-ös Magyar Narancs írásban.

Védettségi igazolvány (Forrás: Magyar Hang)

Szerettük volna megtudni az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-től, hogy milyen módon nyerték el a védettségi igazolványok kivitelezésének lehetőségét és hogy mennyiért vállalták azt, ám a vállalat marketingvezetője csak annyit közölt lapunkkal, hogy a kétmondatos sajtóközleményükön felül nem áll módjukban további részleteket megosztani.

Amikor a vakcina-igazolványokat gyártó cégről kerestünk információkat, meglepetéssel vettük észre, hogy felügyelő-bizottságnak (fb) az elnöke nem más, mint Stumpf István, az első Orbán-kormány kancelláriaminisztere, volt alkotmánybíró, aki jelenleg a kormány felsőoktatási modellváltásért felelős biztosaként és Vidékfejlesztési Kormánybizottság tagjaként tevékenykedik. Tehát a kormánybiztos egy olyan magáncégben vállalt pozíciót, amely sorozatban nyer el állami megrendeléseket.

A kormánybiztos korábban, 2007-től 2010-ig már a tagja volt a ANY Biztonsági Nyomda fb-jének, majd alkotmánybíróvá választását követően ezt a helyet testvére, Stumpf János „örökölte meg”. Stumpf János egyébként az állami Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) igazgatóságának elnökhelyettese. Stumpf István az fb korábbi elnöke, Sárközy Tamás halála után, 2020-ban avanzsált a nyomda felügyelő-bizottságának elnökévé. (Sárközy Tamás nagy tekintélyű jogászprofesszor, aki a Medgyessy-, majd az első Gyurcsány-kabinet idején kormánybiztos volt, 2008-tól pedig Gyurcsány Ferenc közigazgatási tanácsadója lett. – a szerk.)

Stumpf kormánybiztos szerepéről az ANY Biztonsági Nyomda azt írta lapunknak, hogy „Stumpf professzor úr nem először tagja a Nyomda Felügyelő Bizottságának”.

Stumpf István pedig azt válaszolta az összeférhetetlenséget firtató kérdéseinkre, hogy Magyarországon talán az ANY Biztonsági Nyomda az egyetlen olyan cég, amely a referenciái alapján képes megfelelni azoknak a szigorú kritériumoknak, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ilyen védettségi igazolványokat előállítsanak. „Beszéltünk a cég vezetésével arról, hogy ez a megbízatás okozhat-e összeférhetetlenséget, de arra a következtetésre jutottunk, hogy sem jogi, sem másfajta összeférhetetlenség nem áll fenn” – írta lapunknak küldött válaszában a kormánybiztos. „Az még a kormány számára is garancia lehetne, hogy olyan ember ül a felügyelő bizottságban, aki nyomon tudja követni, ellenőrizni tudja ilyen projektek útját” – tette hozzá Stumpf István.

Azt mind a nyomda, mind Stumpf István hangsúlyozta lapunknak küldött levelében, hogy a kormánybiztosnak a vállalat felügyelő-bizottsági elnöki székébe kerülése megelőzte kormánybiztosi megbízását. Az ANY Biztonsági Nyomda azt is megosztotta lapunk olvasóival, hogy a felügyelő-bizottság elnökének tiszteletdíja tizenegy éve változatlan, így bruttó 191.000 forintot visz haza a megbízatásáért Stumpf István is.