Stumpf István: Orbán most próbálja újraformálni a környezetét

Stumpf István: Orbán most próbálja újraformálni a környezetét

Stumpf István (Fotó: ELTE Alumni/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vannak jelentős mértékű eltérések abban, hogyan viszonyul ez a rendszer a polgári kormányzás első időszakához – mondta a Telexnek adott interjújában Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter, aki most lett az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos.

Azt mondta, van számos pont a kormányzás kapcsán, amihez kritikával viszonyul, konzervatív eszmetársaihoz hasonlóan. „De a kormányzás fő irányával, és itt konkrétan az egyetemek átalakításának a szükségességével egyértelműen tudok azonosulni, másként bele sem vágtam volna” – fogalmazott.

Úgy érzi, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium nagy munkát végzett az egyetemek átalakításában, ám „kicsit technokrata módon álltak a feladathoz, és kevésbé kommunikáltak arról, valójában minek is vagyunk a részei. És szerintem ez szült értetlenséget. Meg a gyorsaság."

Szerinte a kormánykommunikáció felelőseinek talán kellene arról beszélniük, hogy ezen a területen nem lenne jó tovább fokozni a harci kedvet. Sőt, úgy látja, hogy a bizalmatlanság kis köreit kellene lebontani.

Az a kritika, hogy „itt az üzlet rányomul az oktatásra, már csak az állam szabályozó szerepe miatt sem következhet be, de az egyetemi autonómia miatt sem." Parragh László iparkamarai elnök szavaira, hogy nélkülük nem indulhat egyetemi szak, úgy reagált, hogy túlértékelte a Kamara szerepét.

A kuratóriumok összetételével kapcsolatos kritikákra úgy reagált, hogy „ez egy kritikus pont, ezen én is fogok dolgozni, és az új, törvényben is megnézzük, hogy ezt a problémát, azaz hogy a kuratórium újraválaszthatja-e önmagát, vagy bármely testületét, hogyan lehet orvosolni. Én erre látok jogi megoldásokat, de az a cél, hogy leválasszák az újonnan modellt váltó egyetemeket az állami köldökzsinórról, az helyes."

Az egész kérdéskör szabályozására egy új törvényt is szeretne alkotni.

Szerinte „két évvel a választások előtt belevágni egy ilyen, történelmi léptékű átalakításba, komoly politikai bátorságot feltételez". Az elején ugyanis a hátrányok fognak jelentkezni a modellváltásnál – mondta.

Hozzátette: Az átalakítás második fázisát a kormány semmilyen szinten nem akarta kikényszeríteni. A kormány azt mondta, hogy ha a nagy vidéki egyetemek nem akarnak jönni, akkor ne jöjjenek. Az ELTE és a BME 2022 után kerülhet szóba, tudomása szerint a kormány nem akarja kikényszeríteni a modellváltást.

„Az, hogy kockára teszem az egész életpályámat azért, hogy a modellváltásból siker legyen, akkor talán ez hitelesíti azt, hogy ebben van olyan elem, amit érdemes másoknak is végiggondolni; nem csak elzárkózó politikai magatartással viszonyulni hozzá, minden mögött a politikai ármányt és az összeesküvést vizionálni" mondta.

A kormánytagok urizálásával kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy „ha valaki a kormányzat tagja, akkor elvárható egyfajta lojalitás, még akkor is, ha kritikus számos dologgal szemben. Az egóm és a kritikai attitűdöm azért nem terjed addig, hogy egy kormánykritikus lapban tegyek „anti-viktoriánus” megjegyzéseket".

Szerinte most egy védekezőbb időszak jön a kormány számára, mert „az eddigi hátszél – ami akár Amerikából vagy máshonnan jött –, láthatóan szembeszéllé változott, és még küzdelmesebb időszak vár a kormányra, mint korábban”.

És hogy kire hallgat Orbán Viktor? Szerinte „a miniszterelnök intellektuálisan kifejezetten nyitott, komoly szervezeteket tart fönt arra, hogy a szellemi készenlétét újra- meg újratöltsék azokkal a folyamatokkal, amik a világban zajlanak”.

„Most az a generális vélekedés, hogy senki nem meri Orbán környezetében elmondani, hogy mi a probléma. Én nem tudom, hogy van ez most, mert túlságosan új vagyok ebben a szerepkörben, de régen meg lehetett neki mondani. Úgy látom, mintha regenerálódott volna a korábban elhaltnak tűnt szövet, de ezt ma még nem tudom biztosan.”

Hozzátette: Orbán most próbálja újraformálni a környezetét, és „olyan embereket is igyekszik maga mellé venni, akikkel nem csupán napi kormányzati problémákat kell megoldani hanem stratégiai forgatókönyveket is meg lehet vitatni. Én úgy látom, hogy egyre több olyan embert enged a közelébe, akiknek van szuverén gondolata és látásmódja a világról.”