Stumpf Istvánt bízta meg Orbán Viktor a felsőoktatás átalakításával

Stumpf Istvánt bízta meg Orbán Viktor a felsőoktatás átalakításával

Stumpf István (Fotó: ELTE Alumni/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját" – írta ki közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök pénteken. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: Stumpf István kormánybiztosként látja el a feladatot február elsejétől.

„Welcome back. Az egyetemek jövője Magyarország jövője. A következő évek legfontosabb programja az egyetemek korszerűsítése. Egész embert igénylő munka. Megállapodtam Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját. István, üdv újra a fedélzeten!” – fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Stumpf István február elsejétől kormánybiztosként látja el a felsőoktatási modellváltással és az új fenntartói modell működésével kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációját; tevékenységét a miniszterelnök irányítja. A kormánybiztos kinevezéséről és részletes feladatköréről szóló kormányhatározat várhatóan még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben – mondta a sajtófőnök.

A magyarországi egyetemek egyértelműen nyertesei lesznek az unió helyreállítási alapjának, a Magyarországnak juttatott 6000 milliárd forintból 1509 milliárdot ezen intézmények használhatnak fel fejlesztésekre 2021 és 2026 között a kormány döntésének köszönhetően – mondta az innovációs és technológiai miniszter pénteken az MTI-nek.

Palkovics László kaposvári látogatása alkalmával kiemelte: példátlanul nagy forrásról van szó, az összeg négyszer akkora, mint amennyi uniós támogatásként felsőoktatásra és kutatásra érkezett az unió előző költségvetési időszakában.

Jelezte, az 1509 milliárd forintot az egyetemekre, az egyetem környéki innovációs ökoszisztéma építésére, valamint az egyetem és a technikumi rendszer közötti átmenet erősítésére fordítják. „A pénzből 955 milliárdot az egyetemek infrastruktúra- és főleg eszközfejlesztésére szeretnénk fordítani, 382 milliárdot szánunk az egyetem környéki innovációs ügyek finanszírozására, a tudományos park koncepcióra, 172 milliárdot a szakképzési rendszernek az egyetemekkel összefüggő fejlesztésére, azon belül tartalom- és eszközfejlesztésre” – - sorolta.

Palkovics László hangsúlyozta: a támogatástól azt várják, hogy a felsőoktatás megfelelően támogassa szakemberekkel a magyar gazdaságot, a magyar közösség érdekeit, és néhány egyetem bekerüljön a világ száz legjobb felsőoktatási intézménye közé. Ennek a Magyarországról alkotott kedvező kép mellett abból a szempontból is van jelentősége, hogy a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek megjelenésének feltétele egy kívülről jól látható, jól működő felsőoktatás és innovációs ökoszisztéma – fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor már reggeli Kossuth rádiós interjújában is szót ejtett a programról. A nagyobb gazdasági döntések között említette, hogy a következő években olyan egyetemfejlesztési program indul meg Magyarországon, amilyenre még nem volt példa. 1500 milliárd forintot fognak befektetni a magyar egyetemekbe a következő egy-két évben, ezért is javasolta Orbán Viktor az intézményeknek a modellváltást.

A Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem is alapítványi fenntartásba kerülhet nyáron, ha ezt az egyetemek szenátusai megszavazzák. Pénteken mindkét szenátus tart rendkívüli ülést, várhatóan délután szavaznak majd az alapítványi fenntartásba vételről.

Míg a Színház-és Filmművészeti Egyetem esetében egyoldalúan döntött a kormány az intézmény alapítványi fenntartásba adásáról, a nagy tudományegyetemknél már a szenátus hozzájárulását szabta feltételként a kormányzat. A Semmelweis Egyetem Szenátusa csütörtök délután, egyhangúlag döntött az átalakulás mellett. Ugyanez történt január 21-én Debreceni Egyetem szenátusi ülésén, ahol szintén ellenszavazat nélkül határoztak az alapítványi fenntartásba adásról, bár az ellen utólag több oktató tiltakozott, akik indokolatlannak tartották, hogy rendkívüli ülésen, nyilvános előkészítés nélkül döntsön a testület.