Süli János a közlönyből tudta meg, hogy elfogadták lemondását

Süli János a közlönyből tudta meg, hogy elfogadták lemondását

Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter interpellációra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes információt kapott kedden délelőtt a Magyar Hang szerkesztősége: nem hivatalosan értesültünk róla, hogy Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) paksi bővítésért felelős államtitkára távozik posztjáról – állítólag, összefüggésben több paksi vezető menesztésével.

Lapunk azonnal megkereste Süli Jánost, aki kérdésünkre úgy felelt: nem tudja megerősíteni távozását. „Éppen az irodámat rendezgetem” – tette hozzá, mintegy mellékesen. Mikor rákérdeztünk, miért kell rendet raknia, azt mondta, most mentek el tőle látogatók, jut tehát egy kis ideje a rendrakásra. A paksi vezetők menesztéséről szólva felidézte: felettese, Szijjártó Péter már júliusban, isztambuli látogatásán előre jelezte, hogy szeptembertől új vezérigazgató, az Eximbanktól érkező Jákli Gergely irányítja majd tovább a Paks II. beruházást.

Ezek után a Magyar Hangot váratlanul érte, hogy a kedd esti Magyar Közlönyből kiderült: Süli János lemondott tisztségétől, amit a kormány el is fogadott; a paksi bővítés folyamatát pedig ezentúl nem Szijjártó Péter, hanem Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára ellenőrzi majd.

Ezek után szerdán ismét megkerestük Sülit, aki érdekes magyarázattal állt elő: szerinte azért nem erősíthette meg távozását, mert maga sem volt még biztos benne, hogy lemondását elfogadja az Orbán-kabinet. „Én is csak este, a Magyar Közlönyből tudtam meg, hogy jóváhagyták a kérésemet” – mondta a volt államtitkár, távozásának okairól azonban egyelőre nem akart beszélni.

Súlyos bírálatok

Süli János távozásának voltak előjelei: mint a Népszava írta, augusztus végén Lázár János építési és beruházási miniszter nevezte „ősbűnnek”, súlyos kormányzati hibának, hogy Paks II jövőre még nem termel áramot. Egy hete pedig nem más, mint Szijjártó Péter, Süli főnöke értetlenkedett az atv.hu-nak adott interjúban, hogy miért nem zárult le még a bővítés folyamata. Mint mondta, Patrik fia 2014-ben született,  egy nappal azután, hogy a kormány Moszkvában megállapodott a paksi beruházásról – azóta nyolc év telt el, és még semmi sem történt az ügyben.

Süli János 2019-ben részben még az elhúzódó uniós vizsgálatokkal magyarázta, hogy csúszik a Paks II- projekt, de azt is hozzátette: csak akkor adják be az új blokkok létesítési engedélykérelmét, ha már biztosak benne, hogy a beruházás terve biztosan alkalmas az engedélyezésre. Az akkor még tárca nélküli miniszterként nyilatkozó politikus azt is hangsúlyozta: az ország biztonságát kockáztatja, aki sürgeti a bővítést, és szerinte csak az orosz fél sürgeti az építkezés elkezdését.

Negyvenkét éve foglalkozik az erőművel

A villamosmérnök végzettségű Süli János 1980 óta dolgozott a paksi atomerőműben, ahol 2004-től igazgatósági tag, 2010 és 2011 között pedig vezérigazgató-helyettes is volt. 2014-ben Paks polgármesterévé választották, ezt a feladatát tárca nélküli miniszteri kinevezéséig látta el. A KDNP-s országgyűlési képviselőként is ismert Süli János 2017 és 2022 májusa között miniszterként, idén májustól Szijjártó felügyelete alatt dolgozó államtitkárként foglalkozott a paksi beruházással; a váltás így státusz és fizetés szempontjából is visszalépést jelenthetett neki. A Magyar Hang kérdésére Süli János most is csak azt hangsúlyozta: több mint 40 év munkája köti Paks városához, és a helyi atomerőműhöz, ő csak azt szeretné, ha a bővítés rendben lezajlana.