Súlyos veszélyben a hulladékszállítás Budapesten

Súlyos veszélyben a hulladékszállítás Budapesten

Illegális szemétlerakó a Duna-parton, Budapesten (Fotó: Hulladékvadász)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. – közkeletű nevén kukaholding – továbbra sem utalt ki a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt.-nek a budapestiektől tavaly szemétdíj címén beszedett mintegy 27 milliárd forintból legalább tízmilliárd forintot – írja a Népszava Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettesre hivatkozva.

A lapnak Mártha Imre, az FKF érdemi irányítását végző új felügyelőbizottsági elnöke is megerősítette, hogy a cég kasszája változatlanul üres, az utolsó tartalékok február elejéig-közepéig tartanak ki. Mint mondta, jogilag egy csütörtökön nyilvánosságra hozott képlet tette kiszámlázhatóvá a tavalyi év utolsó negyedét az NHKV-nak. Mivel az FKF a maga részéről az ehhez szükséges összes ügyféladatot elküldte a kukaholdingnak, a fizetésnek már semmi akadályát nem látja.

Mártha Imre azt is elmondta, hogy az NHKV további adatok – például útelszámolások, mérési kimutatások – egyeztetését kéri, és mivel ezek a nyilvántartások éjjel-nappal készülnek, a számla befogadása és így a fővárosi hulladékszállítás fenntartása az NHKV részéről is igényel némi rugalmasságot. Ennek érdekében a hét elején számos tárgyalás várható.

Eközben Fürjes Balázs arról beszélt az ATV-nek, hogy nem kaptak számlát, ezért nem fizet a kukaholding a fővárosnak. A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint amint megtörténik az adategyeztetés, kifizetik a 2019-ből fennmaradt 10 milliárdos összeget az FKF-nek.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt pénteken már azt mondta, van rá esély, hogy a főváros hozzájusson a kukaholding által eddig visszatartott pénzhez. A probléma azonban ettől még mindig fennáll, hiszen az NHKV létét az élet semmilyen szinten nem igazolta szerinte, a működése értelmetlen, így annak megszüntetéséért küzdenek. Megfogalmazása szerint szeretnék elkerülni, hogy február közepén a szemét borítsa be Budapestet.