Svájci bankokban járt Kósa Lajos a csengeri örökösnővel

Svájci bankokban járt Kósa Lajos a csengeri örökösnővel

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke újságíróknak nyilatkozik a honvédelemről szóló és a honvédek jogállásról szóló törvénymódosítással kapcsolatos egyeztetés után a Honvédelmi Minisztériumban 2018. november 29-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négyszer is találkozott Svájcban a „csengeri örökösnővel” Kósa Lajos, aki az asszonyt több ottani bankhoz is elkísérte. A Fidesz egykori frakcióvezetője, a honvédelmi és rendészeti bizottság jelenlegi elnöke egyszer egy svájci ügyvédnél is járt Sz. Gábornéval – aki azóta egy újabb házasság révén már a P. Mária nevet viseli. A 2016-os látogatás célja az volt, hogy Kósa olyan ügyvédi meghatalmazást kapjon, ami alapján rendelkezni tud a nő állítólagos svájci bankszámlája felett. Mindezt a hvg.hu által megszerzett nyomozati anyagok szerint maga Kósa Lajos mesélte el a rendőröknek, akik a politikust tanúként hallgatták meg a nő ellen indított büntetőeljárásban.

P. Máriáról a fideszes politikus akkor még azt gondolta, hogy mesés vagyon örököse. Ma már biztosan nem hiszi ezt, hiszen P. Mária jelenleg a rácsok mögött van, csalással vádolják. A vádirat szerint húsz embertől kért kölcsön mintegy 780 millió forintot egy – a valóságban nem létező – örökség felszabadítására – idézi fel a portál.

Visszatérve az ügyvédnél tett látogatásra, Kósán és P. Márián kívül egy másik nő is jelen volt. A fideszes politikus azt mondta a rendőröknek, a svájci ügyvéd közölte velük, hogy nem adhat felhatalmazást Kósának, amivel rendelkezni tudna a számla felett, ugyanakkor arról is beszélt, hogy a nő ragaszkodott valamiféle okirat elkészítéséhez.

A szóban forgó bank egyébként, ahol Máriának állítólag számlája volt, az UBS, amely az egyik legnagyobb svájci bank. Még aznap, amikor az ügyvédnél jártak, Kósa a csengeri asszonnyal felkereste az UBS-t is a Paradeplatz-on, majd utána a Safra Sarasin nevű privátbank zürichi fiókjába is elmentek Máriával. A Safra Sarasinban Kósa és Mária egy Olga S. nevű nővel találkozott. A „privát bankban…rendkívül exkluzív körülmények között fogadtak minket”. A banki alkalmazott „Máriával számlanyitásról és befektetésekről tárgyalt a jelenlétemben” – emlékezett vissza vallomásában Kósa a Telex szerint.

Kósa vallomásában egyébként azt mondta, hat év alatt négyszer találkozott Svájcban P. Máriával, illetve közölte: „a fent említett tárgyalások (…) azt a meggyőződést alakították ki bennem, hogy örökség nincs, Mária ezzel kapcsolatos állításai hamisak és ezek után a minimálisnál is kevesebbre korlátoztam a vele való kapcsolatomat.”

Erről az útról a lap szerint az örökösnő is vallomást tett. „Kósa Lajos a tanúvallomásában azt nyilatkozta, hogy úgy fogadtak minket a bankban, mint a királyokat, és ezek után azt a következtetést vonta le Kósa úr, hogy nincs hagyaték. Elfogadott elég sok ajándékot és befektetéseket, semmit nem utasított vissza” – mondta P. Mária a bíróságon.

Azt Kósa sem tagadta egyébként, hogy ne kapott volna ajándékokat P. Máriától. Például egy francia bank, a Credit Industriel et Commercial 24,09 százalékát ígérte Kósának, aki el is fogadta ezt az ajánlatot. „A két ajándékozási szerződés megkötésének körülményeire nem emlékszem. Sz. Gábornéval kapcsolatban mindvégig az volt a magatartásom, hogy tőle semmit nem fogadok el, sem pénzt, sem ajándékot, sem egyebet” – mondta Kósa rendőrségi vallomásában annak ellenére, hogy az ajándékozási szerződéseken szerepel az aláírása. Kósa azt is mondta, hogy ő az ajándékozási szerződéseket semmisnek tekinti, hiszen az ajándéktárgyak nem voltak az ajándékozó birtokában.