Szabadlábra helyezték Rezesovát

Szabadlábra helyezték Rezesovát

Eva Rezesová börtönbüntetésének kétharmadát letöltve, hat év után elhagyja a Nagy Ignác utcai fõvárosi büntetés-végrehajtási intézetet 2018. augusztus 28-án (MTI Fotó: Lakatos Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilenc évet kapott, végül jó magaviselet miatt büntetése kétharmada letöltése után feltételesen szabadlábra helyezték kedden Eva Rezesovát.

A szlovák nő 2012 augusztusában szaladt bele terepjárójával egy Fiat Puntóba, aminek három utasa a helyszínen, míg a negyedik a kórházban életét vesztette. A milliomosnő ittasan ült a volán mögött, és százhatvanöt kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott az M3-as autópályán.

Rezesová elsőfokon hat évet kapott, ezt súlyosbította 2014-ben kilenc évre a Budapest Környéki Törvényszék. Emellett nyolc évre el is tiltották a közúti járművezetéstől. Ezt mostantól számítják, tehát 2026-ig továbbra sem vezethet.

A bíró az ítélethirdetéskor közölte, hogy a nő leghamarabb 2018-ban szabadulhat. A hírek szerint miután mintarabként viselkedett, ez most meg is történt. A börtönévek alatt magyarul is megtanult Rezesová. A 24.hu ott volt a szabaduláskor, egy családhoz közel álló forrásból pedig megtudta: a nő még ma hazautazik Szlovákiába. Az első hónapokban csak lánya beiskoláztatásával kíván foglalkozni, majd vállalkozásba kezd.

A büntetőtanács vezetője elmondta továbbá, hogy sem a két gyermek, sem a büntetlen előélet nem elég indok rá, hogy a büntetési tétel ne emelkedjen. A hat évet az indokolhatta volna, ha a sértettek is hibáznak, de itt erről sem volt szó. Azt viszont hozzáfűzték, hogy a vádlott nem követett el közúti veszélyeztetést. Az egyik tanú ugyanis állította, hogy a szlovák nő „levillogta” a baleset előtt a Fiat Puntót.

A védelem próbált arra alapozni, hogy a hajnali órákban elaludhatott a másik sofőr, és bevághatott Rezesová elé. Stubeczky Sarolta büntetőtanácsa 2014-ben viszont arra jutott, hogy ez valószínűtlen feltételezés. „Vidéki ember, ha fél négykor felkel, nyilván nem fáradt” – utalt a bírónő az áldozatokra. Egyúttal kizártak két korábbi szakértőt, a Rezesová ügyvédje által behozott Kovács Miklóst és Melegh Gábort. Őket utóbb elfogultnak nyilvánították. A védelem azért még próbálkozott olyasmikkel, minthogy a szlovák nő nem ittasan okozta a balesetet, csak utána sokkos állapotban meghúzta a vodkásüveget, amiben azt hitte, víz van. Fejjel lefelé a lezárt üvegből ez viszont nem lett volna egyszerű mutatvány.

Az ügyre próbált a politika is rátelepedni. Amikor engedélyezték a milliomosnő házi őrizetét, a fideszes Rogán Antal egyenesen arról beszélt: „senki sem részesülhet jobb elbánásban csak azért, mert sok pénze van.” Igaz, a gyanús belvárosi ingatlanügyek csak ezután derültek ki, és még a helikopterezésen is innen voltunk. A kormánypárti frakcióvezető még a házi őrizet helyszínéül szolgáló XIII. kerületi lakóparki ingatlan elé is kivonult, és onnan készített egy videót. A törvényszék aznap este el is rendelte ismét az előzetes letartóztatást.

A milliomosnő apja az az Alexander Rezes, aki még Vladimír Meciar kormányának volt a közlekedési minisztere. Sokáig Szlovákia második leggazdagabb embereként tekintettek a férfira. Emiatt a szlovák sajtó is rendszeresen foglalkozott Rezesová ügyével, és ott volt a mai szabadlábra helyezéskor is.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.