Szabadulnának Bánki Eriktől és birodalmától Szekszárdon

Szabadulnának Bánki Eriktől és birodalmától Szekszárdon

Az épülő szekszárdi uszoda (Forrás: Rácz Zoltán Ész-képviselő Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áll a bál a szekszárdi uszodaépítés körül, és egyelőre nem közelednek az álláspontok a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd (ÉSZ) képviselői és a fideszes polgármester között.

Az uszodát eredetileg tavaly augusztus 31-én, majd a módosított határidő után tavaly november 20-án kellett volna átadni. Ez azonban nemhogy nem sikerült, de a létesítmény a szakértő szerint alig 42 százalékos készültségen áll. Mindeközben Szekszárdon négy éve bezárták a régi uszodát arra hivatkozva, hogy életveszélyes. A városban azóta csak a szabadtéri strandmedencében van lehetőség úszásra, amit télen egy sátorral fednek le, de az mérete miatt versenysportra nem alkalmas, és a diákokon kívül más nem nagyon jut be.

– Hajlandók lennénk a szerződésmódosításra annak érdekében, hogy az uszodát június 30-ig átadja a kivitelező. Ám csak azzal a feltétellel, ha a jogosan követelhető kötbért kifizeti, illetve, ha megfelelő szankciókat építünk be a szerződésbe arra az esetre, ha mégsem készül el a harmadik határidőre sem a létesítmény – jelentette ki lapunknak Bomba Gábor, az ÉSZ frakcióvezetője. Hozzátette: kiderült azonban, hogy bár a polgármester az egyetlen, aki végig a hivatalában volt (az előző ciklusban is ő vezette a várost), mégsem tett semmilyen jogi lépést, nem nyújtott be kötbérigényt, és most sem akar felelősséget vállalni semmiért. A közös érdek az, hogy minél előbb birtokba lehessen venni a létesítményt, ahogy az is, hogy ahol lehet, ott kötbérigényt nyújtson be a megrendelő. Erre például az első csúszás idejére, vagyis a tavaly augusztus végétől november 30-ig terjedő időszakra már nincs lehetőség, mivel a megrendelő, vagyis az önkormányzat elismerte, hogy az ő hibájából következett be a késlekedés, mert nem kért be előzetesen talajmechanikai szakvéleményt.

Fidesz-hagyaték: milliárdokból épül már évek óta az új uszoda, most a bezárt régit kell újranyitni | Magyar Hang

– A polgármester ugyan azt állítja, hogy ő semmilyen papírt nem írt alá arról, hogy elfogadta volna a kivitelező akadályközlését, a birtokunkban lévő dokumentumok viszont ennek ellenkezőjéről tanúskodnak. Rácz Zoltán, az ÉSZ frakcióvezető-helyettese által nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint ugyanis Ács Rezső menet közben három akadályközlési jegyzőkönyvet is aláírt, amelyekben többnyire az szerepelt, hogy a vizes talaj miatt előre nem látható pluszmunkákra, pluszkiadásra, és határidő-módosításra van szükség – fejtette ki Bomba.

A politikus szerint Ács Rezső és a Fidesz által vezetett pénzügyi bizottság olyan új  szerződésmódosítást terjesztett elő egy új, immár harmadszorra módosított átadási határidővel, aminek elfogadása esetén a város lemond minden eddigi jogos kötbérigényéről. Ez a városnak bizonyosan nem érdeke, a cégnek azonban annál inkább. Az ÉSZ a határidő-módosítást megfelelő garanciákkal hajlandó lett volna megszavazni, csak legyen végre uszoda, de olyan áron, hogy az eddig járó jogos kötbérről lemondjanak, nem tartja elfogadhatónak. Ha szerződést bontanának, és új kivitelezőt keresnének, akkor Bomba szerint követelhetnének kötbért és kártérítést is, viszont az egyben azt is jelentené, hogy a városnak további egy-másfél évig biztosan nem lenne uszodája.

Uszodaépítő jóbarát

De vajon miért is bánik ilyen kesztyűs kézzel egy olyan céggel a fideszes polgármester, amely már közel fél évet csúszott az uszodával, és legjobb esetben is még közel ennyit fog késlekedni? Talán nem mellékes, hogy kikkel is szerződött az uszoda építésére a fideszes városvezetés. A 3 milliárd forint értékű közbeszerzést ugyanis az Aquaplus Kft. nyerte el, amelyet többen is kapcsolatba hoztak már Bánki Erikkel, a Dél-Dunántúl talán legbefolyásosabb fideszes politikusával. Az Aquaplus egyik tulajdonosa és a cég vezérigazgatója ugyanis György Zoltán, akiről Bánki korábban azt mondta, hogy a jó barátja, és közös cégük is volt. Az Átlátszó 2012-es cikke szerint Bánki különböző pozíciói szinte mind kötődnek egy jól meghatározható gazdasági folyamathoz: a délnyugat-magyarországi fürdőépítési lázhoz.

Kabinet nélkül maradt a szekszárdi fideszes polgármester | Magyar Hang

Bánki és felesége az Aqua Holding Befektetési és Tanácsadó Kft. résztulajdonosai voltak 2006 és 2010 között, miközben ugyanebben a cégben szintén résztulajdonos volt György Zoltán, aki már akkor is a számos – fideszes önkormányzat vezette – településen fürdőépítési projektekben részt vállaló Aquaplus Kft. tulajdonosa volt. Bánki 2010-ben a HVG-nek egészen pontosan azt mondta, noha György Zoltán „jó barátja”, maga semmit nem tesz az Aquaplus sikeréért, a másik cégben való tulajdonszerzésével pedig csak annyit szeretne, hogy akkor is legyen munkája, ha politikai pályafutásának vége szakadna.

Az Aquaplusról még azt érdemes tudni, hogy ez a cég a tulajdonosa például a siklósi fürdőt üzemeltető Siklósi Thermal Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek és a tamási termálfürdőt működtető Tamási Thermál Spa Kft-nek is.

És itt még nincs vége, a Bánkihoz köthető birodalom rendesen behálózta Szekszárdot.

A saját cég olcsóbb

A városban 2016-ban közbeszerzési eljárás során a Hungast Holding Zrt. tulajdonában lévő Kölyökmenza Kft. nyerte el az étkeztetés jogát szinte a város összes óvodájában és iskolájában. Az ügy pikantériája, hogy a város néhány évvel korábban alapított egy saját tulajdonú céget erre a feladatra, amely 920 millió forintból – 500 milliós hitelfelvétel mellett – létrehozott két professzionális konyhát. Ezek több ezer gyermek napi ellátására alkalmasak. Évekig ez a cég látta el a gyerekeket, ám a közbeszerzéssel elvették tőlük az üzemeltetési jogot, az önkormányzati cég vadonatúj konyháit pedig bérbeadták a Kölyökmenza Kft.-nek.

– Olyan alacsony bérleti díjat fizet a Kölyökmenza az önkormányzati cégnek, hogy az még a gépek amortizációját sem fedezi – jegyezte meg kérdésünkre ezzel kapcsolatban Bomba Gábor. A politikus szerint a gazdasági és városfejlesztési bizottság ülésén kisebb botrányt okozott egy, a polgármester által az utolsó pillanatban benyújtott előterjesztés, amelyben a mindenki által „kedvelt”, nem szekszárdi étkeztető cég közel 8 százalékos áremelést kért a 2020-as évre az általa biztosított iskolai, óvodai étkezésre. Az ÉSZ ezért összehasonlította a nem a város tulajdonában lévő Gyakorló Iskola és Óvoda étkezési árait a Hungast tarifáival, és kiderült, hogy városi óvodákba és iskolákba járó gyerekek szülei már most is közel 30 százalékkal többet fizetnek ki, mint a piaci ár. Az a cég pedig, amely olcsóbban szállít, nem más, mint az önkormányzat saját cége, a Diákétkeztetési Kft. A bizottság elutasította az emelést, amivel kapcsolatban Bomba megjegyezte, nem bánná, ha emiatt a Hungast felbontaná a várossal kötött szerződést. Azt ígéri, meg fogják vizsgálni, hogy az elmúlt időszakban a polgármester által kötött piaci ár feletti, előnytelen megállapodás mennyit vett ki a szülők és a város zsebéből. Az szerződés alapesetben jövő márciusban jár le. A politikus azt mondta: a következő tanévben visszaveszik a közétkeztetést és versenyeztetéssel fogják kiválasztani azt a minimum 2 szekszárdi céget, amelyik a feladatot végezheti. 

Menzacézár unokatestvér

És hogy hol találkozik Bánki Erik érdekköre és a Hungast? A Hungast Holding Zrt. egyedüli részvényese a GVC George's Venture Capital Zrt., amelynek vezérigazgatója György Tamás Norbert. Ő pedig sajtóhírek szerint nem más, mint az aquaplusos uszodaépítő, Bánki Erik szavaival élve, „a jóbarát” György Zoltán unokatestvére. A ma már jónéhány fideszes vezetésű városban közétkeztető Hungastot vezető György Tamás Norbert korábban egyébként résztulajdonos volt az uszodaépítő unokatestvér cégében is, egészen 2006-ig.

A polgármester válaszolt

Természetesen megkerestük kérdéseinkkel az uszodaépítés és a Hungast ügyében is a szekszárdi fideszes polgármestert, Ács Rezsőt. Választ csak cikkünk megjelenése után négy nappal kaptunk. Ebben a polgármester által aláírt akadályközlési jegyzőkönyvekkel kapcsolatban azt írták, Rácz Zoltán képviselő a múlt szerdai rendkívüli közgyűlésen nem tudta bemutatni a hivatkozott dokumentumokat. (Az ÉSZ politikusa egy nappal később feltöltötte azokat a facebook oldalára- a szerk.) A polgármester szerint az első késedelem (augusztus helyett november végi átadási határidő) miatt a kivitelezőt felelősség nem terheli, így kötbér nem érvényesíthető. A második késedelemmel már más a helyzet: 2019. november 15-én akadályközlést nyújtott be a kivitelező, ám az indokokat a megrendelő önkormányzat nem fogadta el. Ennek kapcsán a gazdasági és városfejlesztési bizottság arra kérte fel a Polgármesteri Hivatalt, számolja ki a kapcsolódó kötbért, ennek érvényesítését azonban függőben hagyták.

– A kötbérrel kapcsolatban valóban merültek fel kérdések a február 12-i közgyűlésen, mégpedig arról, hogy a kötbér már a tavaly november végi határidő nem teljesítése miatt, vagy csak az új, június 30-i határidő be nem tartása esetén érvényesíthető-e -ismerték el a polgármesteri válaszban. Hozzátették: a kérdést végül levette napirendjéről a közgyűlés. A két frakció egyeztet az ügyben, hogy kialakítsák a közös álláspontot, ezt követően a héten a képviselő-testület újratárgyalja az ügyet . 

A menzaemelés kapcsán a polgármester válaszában leszögezte: a Kölyökmenza Kft.-t 2015-ben közbeszerzési eljárásban választották ki, és a szerződésben a felek megállapodtak, hogy minden év február 28-ig a vállalkozó javaslatot tehet a tarifák infláció mértékével történő emelésére a szerződés külön módosítása nélkül. Azt írta, február 27-én a közgyűlés ismét napirendjére fogja venni az előterjesztést.