Szabó Kimmel Tamás: Nincs olyan hogy liberális vagy keresztény színház

Szabó Kimmel Tamás: Nincs olyan hogy liberális vagy keresztény színház

Szabó Kimmel Tamás (Fotó: Szabó Kimmel Tamás Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az elmúlt időszakban megtapasztaltam a saját bőrömön, milyen mikor a propaganda aljasul, hazug módon járatja le az embert. Most Te csinálod ezt a mesterekkel, a diákokkal?
Egyik nap „háttérhatalom” a másik nap „ideológiai képzés” a harmadik nap „nemzetközi hadsereg”??? – így fogalmazott a Vidnyászky Attilának írt nyílt levelében Szabó Kimmel Tamás.

A színész – aki maga is a színművészetin tanult – egyúttal feltette a kérdést, hogy „holnap mi jön?”. – Mi van még a fejedben? Mit lehet még előhúzni a tarsolyból? – sorolta a kérdéseit.

Majd arra kérte Vidnyánszky Attilát, ne hergelje tovább a közvéleményt, ne okozzon több kárt a magyar kultúrának és nem utolsó sorban az egész színházi szakmának. Hiszen – mint írta – így is nehéz lesz ebből felállni.

Szabó Kimmel Tamás a nyílt levelében felidézte, hogy először 2013-ban beszélgetett Vidnyánszky Attilával, amikor az igazgató átvette a Nemzeti Színház vezetését. – Nagyon vártam azt a találkozást, mert azt hallottam róla, hogy egy igazán egyedi látásmódú, kiváló rendező. Hamar csalódnom kellett... az emberben! Azt közölte többek közt, hogy mi, (az akkori Nemzetisek) egy egy előadás után „élvezzük a tapsot”, ami számára „felháborító”.
Meg hogy az, ami éppen történik, (az igazgató váltás) egy „box meccs” és ő „milyen jól boxol...” – írta. Majd azzal folytatta, hogy Vidnyászky Attila kijelentette, hogy ő keresztény, és másfajta színházat fog csinálni. Beszámolója szerint hamar világossá tette, hogy felőle maradhat a színházban, de nem fog jó szerepeket kapni, ne reménykedjen, úgyhogy inkább menjen el, majd „átmenti valamelyik liberális színház, ne félj”.

– Akkor hallottam először, hogy „liberális színház” és akkor kaptam először az arcomba, hogy én „liberális” vagyok. (...) Nincs olyan hogy liberális vagy keresztény színház, vagy képzés, ha naponta mantrázzák a propaganda sajtóban, akkor sincs! Jó színház van, meg rossz! Jó képzés van, meg rossz! És, hogy melyik milyen, azt a nézők döntik el! Legalábbis ezt remélem – írta.