Szakadék a jövedelmek között

Szakadék a jövedelmek között

Viss falu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Változatlanul nyomasztó a jövedelmi különbség az ország legszegényebb, illetve a fővároshoz közeli járásai között. Az Átlátszó adatelemzése szerint miközben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigándi járásban 66 200 forint a háztartások átlagjövedelme, addig az ország szerencsésebb felén, Budakeszi környékén ennek több mint kétszerese, 148 447 forint. A legszegényebb járásokat jellemzően az ország északkeleti vidékén találjuk, a vásárosnaményi, fehérgyarmati, gönci illetve csengeri járásokban sem éri el az átlagjövedelem a havi 70 000 forintot. Hasonló a helyzet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kunhegyesi járásban, ahol az átlagos életszínvonalon élők havonta 66 000 forintból gazdálkodnak. A gazdagabb járásokat a főváros környékén, Budakeszi, Dunakeszi, valamint Székesfehérvár, Győr térségében találjuk.

Azok a háztartások, ahol a havi bevétel alacsonyabb, mint a mediánjövedelem 60 százaléka, a szegénységi küszöb alá tartoznak. Magyarország uniós mércével meglehetősen rosszul teljesít: az ország lakosságának háromnegyede szegénynek számít és ez az arány az európai átlaghoz képest 2005 óta nem változott, míg a környékbeli országok Lengyelország, Szlovákia, Csehország javítani tudtak pozíciójukon. 

Az adatelemzéssel foglalkozó cikk rámutat, hogy a szegénység az északkeleti járásokban újratermelődik, 60-70 000 forintos havi jövedelem mellett az itt élő fiataloknak kevés az esélyük a kitörésre.