Szakszervezet: Ülőmunka esetén egészségügyi kockázatot jelent a 18 fokos hőmérséklet

Szakszervezet: Ülőmunka esetén egészségügyi kockázatot jelent a 18 fokos hőmérséklet

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 2021. november 10-én (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szabályt sért a közintézmények 18 fokos fűtési maximuma, mert ülőmunka esetén fél méter magasan 20–22 fokot kell biztosítani. Ez azt jelenti, hogy ez a 18 fok az ülőmunkát, szellemi munkát végzőknek egészségügyi kockázatot jelent – nyilatkozta ki a Hvg.hu megkeresésére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke.

Boros Péternét azt követően kereste meg a portál, hogy Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, a kormány arra kötelezi az állami intézményeket – a kórházak és a szociális intézmények kivételével –, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A miniszter arról is beszélt, hogy az otthoni munkát nem támogatják, de azt igen, hogy az állami intézményekben, így például a Miniszterelnökségen is 18 fok legyen a fűtési maximum.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett, a Gulyás által bejelentettnél magasabb hőmérséklet-küszöböt a jelenleg is hatályban lévő, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló törvény mondja ki: „(4) Zárt munkahelyeken a végzett munka jellegétől és az évszakoktól függően, a munka nehézségi fokát jellemző munkaenergia-forgalmat figyelembe véve, álló munkánál 1 m magasságban, ülő munkánál 0,5 m magasságban a 2. számú melléklet szerinti megfelelő hőmérsékletet (klímatényezőt) kell biztosítani", ami hideg évszakban biztosítandó 20–22 °C léghőmérsékletet jelent.”

A szabályok értelmében a kormány által favorizált 18 fokos hőmérséklet egyébként könnyű fizikai munka esetén lenne szabályszerű, és ott is a minimum lenne (18–20 fok az előírás). Közepesen nehéz fizikai munka esetén 14–18, míg nehéz fizikai munka esetén 12–14 Celsius-fokos munkahelyi hőmérsékletet kell biztosítani a dolgozók számára.

Boros Péterné azt is elmondta, hogy szerinte a kormánynak egy ilyen, nagy létszámú dolgozót érintő döntés előtt minimum értesítenie kellett volna magukat a dolgozókat. – De mi erről semmit sem tudtunk, pedig korábban jelezték, hogy szeptemberre össze kívánják hívni a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumot, aminek a működtetése Gulyás Gergely minisztériumi feladatkörébe tartozik – fogalmazott, megjegyezve: ez így önmagában egy statáriális intézkedés.

A szakszervezeti vezető szerint ha ez a helyzet, akkor hiába vannak munkavédelmi előírások, akkor háborús megoldásról beszélünk. Azt is elmondta, hogy ha lett volna lehetősége véleményezni ezt az intézkedést, „akkor az biztos, hogy ülőmunkánál nem 18 fok lesz, hanem minimum 19, mint Németországban”. Az MKKSZ egyébként – a kormánnyal ellentétben – továbbra is a home office-t szorgalmazná.