Szakszervezetek: felelőtlennek és veszélyesnek tartják az iskoláknak kiadott járványügyi előírásokat

Szakszervezetek: felelőtlennek és veszélyesnek tartják az iskoláknak kiadott járványügyi előírásokat

Képünk illusztráció! (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elégedetlenek a pedagógus-szakszervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által az iskoláknak kiküldött járványügyi intézkedési tervvel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az intézmények és a kormány nem képes biztosítani a biztonságos oktatás feltételeit járványhelyzetben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke is betarthatatlannak tartja az igazgatóknak kiküldött előírásokat.

A Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár által aláírt iratot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hozta nyilvánosságra hétfőn, késő este a közösségi oldalán, miután azt megkapták az intézményvezetők.

A kikerült irat szerint Magyarország jelenleg biztonságos, ezért a szeptemberben kezdődő oktatási-nevelési tanév a hagyományos rendben kezdődik. Az irat szerint a kiküldött protokoll addig marad érvényben, amíg nem romlik a helyzet, ha ez utóbbi romlik, változtatnak rajta.

Kikötik például, hogy a tanév kezdete előtt alapos fertőtlenítésre van szükség. A tanév során a fertőtlenítő szereket a fenntartónak kell biztosítania. Leszögezték továbbá: a nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Tünetek észlelése esetén a szülőknek kötelességük gondoskodni az orvosi vizsgálatról, illetve az iskolát is értesíteni kell, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy fertőzés vetődik fel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt.

Az intézményeknek biztosítani kell a tantermekben a szellősebb elhelyezést, tanórákon nem írják elő a tanulóknak a maszk használatát, de az iskolában lehet azt hordani. Közösségi tereken biztosítani kell a másfél méteres védőtávolságot, ahol ez nem lehetséges, ott fel kell venni a maszkot. Előírták, hogy a közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. A testnevelési órákat szabadban javasolják megtartani. A járványügyi szabályok betartása mellett meg lehet tartani a bevett iskolai ünnepségeket – például tanévnyitót, szalagavatót – is.

PDSZ: Elfogadhatatlan és elégtelen

Az iratot nyilvánosságra hozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az intézkedési terv alapján a kormány és az állami fenntartók nem képesek olyan feltételeket biztosítani, amelyek egyszerre biztosítják a köznevelési intézményekbe belépők egészségét és teszik lehetővé az ottani munkavégzést. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az intézkedési terv olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja, például szükségesnek tartják a homlok-lázmérést, de az ehhez szükséges eszközök nincsenek. Illetve elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a maszkviselést csak ott ajánlják, ahol nem lehetséges betartani az 1,5 méteres távolságot.

Mint tudatták, 30 fős osztályban nem lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Alig vannak olyan tantermek az országban, ahol ezeknek a szabályoknak érvényt lehetne szerezni – szögezték le. Kifogásolják, hogy kevés az olyan iskola, ahol a szaktantermeken kívül az osztályoknak külön termük is van. A vándorlás csökkentése a sok csoportbontás, tagozatos óra miatt lehetetlen. Sérül továbbá az esélyegyenlőség is, hiszen lesznek olyan osztályok, amelyeknek jobban felszerelt, például projektoros terem jut. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy az anyag nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, pedig ők teszik ki a pedagógustársadalom egy részét.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja lapunknak a fentieket azzal egészítette ki, hogy a fentiek miatt felelőtlennek és veszélyesnek tartják az Emmi protokollját. Az intézkedési terv részleteit úgy összegezte, hogy azokat a leírt formában nem lehet végrehajtani, mert a megkövetelt oktatás-nevelési feltételek az intézményekben nem állnak rendelkezésre.

PSZ: az Emmi hozott is, meg nem is…

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a járványügyi protokollról lapunk érdeklődésére elmondta: az Emmi irata olyan, mint az okos lány ajándéka a mesében: a tárca szintén hozott is, meg nem is. Mert ugyan két héttel a tanév kezdete előtt végre bemutatták az intézkedési tervet, de a PSZ a tervezett intézkedéseket nem tartja elégségesnek. Totyik Tamás a következetlenséget látja az előírások egyik problémájának, továbbá számos pont részletei nem tisztázottak.

A kötelező fertőtlenítéssel egyetért, ugyanakkor a fertőtlenítőszerek biztosítását szükségesnek tartja. Ám azt nem tudni, hogy ezeket mikor kapják meg az intézmények. Az állami iskolák gazdálkodását végző tankerületek részére pedig elő kell teremteni ehhez a pénzt – hívta fel a figyelmet.

Az alelnök kifogásolta, hogy nem támogatták a szakszervezet javaslatát, miszerint legyen kötelező a homlokon át történő lázmérés az intézményekben. Ezt azért furcsállja, mert az iskolák nyári Erzsébet-táboraiban ez még kötelező volt. Ezért számára kétséges, hogyan biztosítható, hogy az iskolákba bizonyosan csak olyan tanulók érkezzenek, akiknek nincsenek tüneteik. Márpedig ez a járvány elleni védekezés szempontjából kulcsfontosságú. De ugyanez érvényes a pedagógusokra is, az ő esetükben lázméréssel ugyancsak nagyobb eséllyel lehetne biztosítani, hogy ne kerüljön a vírus az intézményekbe. Felhívta a figyelmet arra is, bár a pedagógusoknak csak kis százaléka 65 év feletti, de közülük sokaknak vannak krónikus betegségeik. Ez pedig jelentős rizikónak számít.

Totyik Tamás a 1,5 méteres távolság kötelező megtartása kapcsán azt mondta, hogy egy 2016-os felmérés szerint a magyarországi iskolák tantermeinek átlagos mérete 30 és 40 négyzetméter közé esik. Sok iskola azonban 32 feletti osztálylétszámmal működik, ezért kérdés, hogy ezekben a termekben miként tartható be a szociális távolság, akárcsak a közösségi tereken. A szaktantermek kapcsán pedig azt jegyezte meg, hogy nincs olyan létszámú technikai személyzet, amely fertőtleníthetné időben a cserélődő osztályok után a helyiséget. Emlékeztetett, hogy sok iskolában évek óta nem elégséges a technikai személyzet létszáma.

A PSZ hiányolja az Emmi protokolljából azt is, mi történik akkor, ha romlik a járványhelyzet, mikor térnek át az otthoni távoktatásra. Mint az alelnök fogalmazott, még egyszer nem lehet bezárni az összes iskolát. Az első és második osztályos tanulóknál ugyanis ez behozhatatlan hátrányokkal járna.

Totyik Tamás felhívta még a figyelmet arra: továbbra is szeretnék, hogy a járványhelyzet romlása és az otthoni oktatásra való áttérés esetén a szülőknek fizessenek a munkáltatók távolléti díjat, és ne kelljen fizetés nélküli szabadságra menniük. Ezt a javaslatot támogatta a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is.

Hibrid oktatást javasolnak

A Pedagógusok Szakszervezetének eredeti javaslata egyébként jóval messzebbre ment volna: az osztrák minta alapján a hibrid oktatás bevezetését tartották volna ideálisnak, vagyis azt, hogy az egyik héten három, a másik héten két nap tantermi oktatás, a többi napokon pedig a karantén alatt megszokott online oktatás legyen az iskolákban. De Totyik Tamás alelnök elmondása szerint elképzelhető lenne olyan modell is, amelyben az egyik héten online, a másik héten az iskolában folyik az oktatás. - Másképp nem lehet biztosítani, hogy az átlagosan 35-40 négyzetméteres tantermekben csak 14 tanuló tartózkodjon, és így meg lehessen tartani a másfél méteres szociális távolságot. A hibrid oktatás tehát azt is jelentené, hogy az osztályokat kétfelé bontanák. A gyerekek otthoni felügyeletét a szakszervezet úgy képzelte el, hogy az egyik szülő az online oktatási napokon – beleértve azokat a napokat is, amikor egy iskola fertőzés miatt esetleg teljesen bezár – táppénzre lenne jogosult, amennyiben nem tudja a munkáját home office-ban elvégezni. 

Kérdés, hogy ezt hogyan fogadnák a magyarországi munkaadók, elsősorban azok, amelyeknél adott munkakörben a home office sem lehetséges, tehát a hibrid modellben heti két, illetve három napra kellene táppénzre engedniük a gyermekére vigyázó szülőt. – Úgy gondolom, ezt a helyzetet tudomásul kell venni. Ez egy magát családbarátként meghatározó kormány, így logikusnak tartom, hogy megadják a családoknak ezt a támogatást – vélekedett Totyik Tamás.
A minisztérium által közzétett protokoll a diákok kötelező iskolai maszkviselését nem tartalmazza, és arra a szakszervezet korábbi ajánlása sem tért ki, de a Magyar Hangnak Totyik Tamás azt mondta: szerinte ez kézenfekvő lenne, ám azt tartanák ideálisnak, ha ezt a járványügyi szakemberek mondanák ki, nem a szakmai szervezetek. – A magam részéről ellentmondásosnak tartanám, ha az iskolában nem lenne kötelező a maszkviselés, a tömegközlekedési eszközökön pedig igen, holott mindkét helyszínen zárt térben gyűlik össze nagyobb számú ember. Ha mégsem ez a döntés születik, azt alaposan meg kell indokolni, ahogy például azt is, hogy az iskolában miért ne lenne szükséges a szociális távolságtartás, ha ez számos más helyszínen elő van írva – mondta Totyik Tamás.
A PSZ egyébként támogatná, hogy a lehető legtöbb órát a szabad levegőn tartsák meg az iskolák, amelyeknél erre lehetőség van. 

A cikk szerzői R. Kiss Kornélia és Szabó Zsolt László.