Szalma Botond: Nálam nem veszíti el a közpénz a közpénz jellegét

Szalma Botond: Nálam nem veszíti el a közpénz a közpénz jellegét

Fotó: Facebook/Szalma Botond

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken derült ki – az Index cikke nyomán –, hogy Szalma Botond, a KDNP egykori budapesti elnöke indul az ellenzék közös polgármester-jelöltjeként a főváros IV. kerületében, Újpesten. A korábban a Mahart vezérigazgatójaként is dolgozó politikust egyaránt támogatja az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd.

A fideszes Wintermantel Zsolt kihívójaként ringbe szálló Szalma Botond a Magyar Hang érdeklődésére azt mondta, az újpesti emberek keresték meg. – Az ellenzéki pártok mögött is az embereket látom – fogalmazott. Arra a felvetésünkre, hogy miért láthatnak benne a pártok fantáziát, arról beszélt, hogy emberként is tisztességesnek és becsületesnek tartják. Olyannak, aki nem fél senkitől, és a közpénzekre is vigyáz.

Összefogás: Mirkóczki Ádám a közös ellenzéki jelölt Egerben | Magyar Hang

A jobbikos politikus mögött felsorakozott a teljes ellenzék Egerben.

– Nálam ugyanis nem veszíti el a közpénz a közpénz jellegét akkor sem, ha a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek erről más a véleménye – jegyezte meg Szalma Botond, aki négy éve is indult Újpest vezetéséért, de akkor függetlenként mindössze a szavazatok két százalékát szerezte meg. Mint mondta, 2014-ben azért indult el, mert nem lehetett máshogy rámutatni arra a hazugságra, hogy Wintermantel Zsolt a Fidesz–KDNP közös jelöltje volt.

Szalma Botond a mögötte felsorakozó pártok eltérő értékrendjéről is beszélt. – Politikai alkuk révén született a megegyezés, ám közel harminc évvel a rendszerváltás után végre tisztességes, becsületes politikát kell az önkormányzatokban folytatni. Erre garanciának magamat és az elveimet látom – magyarázta. – Amikor a KDNP budapesti elnöke voltam, akkor sem érdekelt a más pártállásúak hajszíne. Az embert néztem. Ha valakivel már lehet vitatkozni, akkor legfeljebb nem értek vele egyet. Megváltoztatni viszont nem szeretném, aki másként gondolkodik. Az engem támogató pártoknak ugyanúgy Újpestért kell harcolniuk, mint nekem. A hitünket, a feleségünket és a focicsapatunkat nem cserélgetjük. Újpestet úgy kell vezetni, hogy megpróbáljunk egész Újpestnek jót tenni. Mindenkivel párbeszédre kell törekedni. A közpénzre pedig vigyázni – fogalmazott.

„A fideszesek felülről várják Hende Csaba utasításait" | Magyar Hang

Nemény András, Szombathely ellenzéki polgármester-jelöltje szerint a helyi Fidesz tart a közhangulattól.

Azt is megkérdeztük a konzervatív értékrendet valló Szalma Botondtól, hogy miben lehet más, mint a jelenlegi fideszes polgármester, mire azt felelte: ő nem pártkatona, aki mindent végrehajt a pártfegyelem okán, hanem ember. – Ez történt a KDNP-s elnökségem során is. 2012-ben, amikor kiderült Schmitt Pál plágiumügye, azt mondtam, hogy Schmitt ne legyen köztársasági elnök, mert csalt. (Emlékezetes: a korábbi köztársasági elnök doktori disszertációjában forrásmegjelölés nélkül vett át részeket egy bolgár szerző tanulmányából. Emiatt eljárást is indítottak ellene. Szalma végül maga lépett ki a KDNP-ből.)

– Másik jelentős különbség – folytatta –, hogy sok-sok éves munkatapasztalat után kezdtem politizálni. Az a meggyőződésem, hogy Újpesten nem a népszerűséget kell kergetni. A Fidesz már ott tart, hogy van egy hajója, ahol a gőzt folyamatosan a kürtbe vezetik és dudálnak. Én viszont a gőzt a gépekbe vezetném, és haladni szeretnék a hajóval – jelentette ki.