Számolt a MOK, 70 százalék az oltatlanok aránya az intenzíven

Számolt a MOK, 70 százalék az oltatlanok aránya az intenzíven

Orvos és ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes és elgondolkodtató, ugyanakkor nem reprezentatív kutatás eredményét osztotta meg a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a honlapján és a Facebook-oldalán. A MOK azzal a címmel hirdeti kutatását, hogy „Frissítsd az oltásod, hogy ne kerülj kórházba!” Ehhez több intenzív osztályon fekvő beteg együttes számát adták meg egy adott napon, így 125 intenzív osztályon kezelt beteg állapotát részletezik a továbbiakban. (Az nem derül ki, hogy mely kórházakról van szó.)

A felmérés szerint a 125 betegből 70 fő van intubálva, altatva lélegeztetőgépen, további 35 fő non invazív lélegeztetésben részesül, és húszan kapnak maszkon keresztül oxigént. (Mint zárójelben megjegyzik, az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a non invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma az itt jelöltnél magasabb lehet.)

Különösen érdekes az intenzív osztályon lévő oltottak és oltatlanok száma: a nem reprezentatív kutatás szerint a 125 betegből 87 fő oltatlan és 38 fő oltott. Ez azt jelenti, hogy az intenzíven lévők 30,4 százaléka oltott. 

Az oltottakat kicsit részletesebben is elemzi aszerint, hogy mennyire régen kapták meg a vakcinát: eszerint a 38 betegből 31 fő négy hónapnál régebben oltott volt heten négy hónapon belül kapták az oltást, ezen belül 2 fő háromszor oltott. 

Mint megjegyzik, az intenzív osztályokon fekvő betegek között jelentős eltérés volt az oltott/oltatlanok, illetve az intubált/nem intubált betegek számában. Továbbá azt is érdekességként említik, hogy az oltott páciensek jellemzően az 1930–50-es években születtek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak.

Minderről látványos ábrát is készítettek, amely a Facebook-posztban tekinthető meg.

A felmérés fontosságát az adja, hogy idehaza ilyen részletességgel hivatalosan nem közölnek adatokat. Pénteken a koronavírus.gov.hu arról számolt be, hogy 7463 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, jelenleg 566-an vannak lélegeztetőgépen.

Sajnos azonban a MOK azt nem részletezi, hogy az oltottak milyen oltást kaptak, pedig ez lehet, hogy megmagyarázná az eltérést egy hasonló amerikai kutatás eredményéhez képest.

A napokban ugyanis az amerikai Sanford is közzétette 22 kórházának covidadatait, vette észre a Portfólió. Eszerint a Sanford kórházaiban 227 koronavírusos beteget kezelnek. 204-en nem kaptak oltást, 23-an vették fel a vakcinát, vagyis a kórházakban a koronavírusos esetek 90 százaléka oltatlan. Annyi különbség van a MOK adataihoz képest, hogy nem csak az intenzív osztályok covidbetegeit számolják.

Megadják azonban az intenzíves adatokat is, eszerint a Sanford kórházaiban 64 főt kezelnek intenzív osztályon, ebből mindössze 3 fő oltott, a többiek oltatlanok. Az intenzven az oltottak aránya még kevesebb, kevesebb mint 5 százalék. 

A Sanford adatai szerint 53-an vannak lélegeztetőgépen. 51 fő nem vette fel az oltást, 2 oltott légzését kell géppel biztosítani.

A Sanford szerint ezek alapján elmondható, hogy a koronavírus elleni védőoltás védelmet nyújthat a COVID-19 fertőzés súlyos szövődményei ellen.

Az Egyesült Államokban csak Pfizer, Moderna és Johnson & Johnson (Janssen) vakcinákat használtak, míg idehaza a Pfizer és a Moderna mellett AstraZenecával, Janssennel, Szputnyik V-vel és a kínai Sinopharmmal is oltottak.