Szankciókat emleget a Pegasus kémszoftver gyártója Kósa Lajos elszólása után

Szankciókat emleget a Pegasus kémszoftver gyártója Kósa Lajos elszólása után

Forrás: Kósa Lajos Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökeként csütörtökön ismerte el, hogy a Belügyminisztérium vásárolt abból a kémszoftverből, amellyel többek közt magyar újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években. (Igaz, Vadai Ágnes, a bizottság DK-s tagja viszont az ATV-ben arról beszélt, hogy ez így nem hangzott el az ülésen.)

A Pegasust egy izraeli cég, az NSO Group fejlesztette ki, ám a programot kizárólag egyes kormányok vásárolhatják meg, és felhasználásának köre meglehetősen behatárolt. Eszerint a programot olyanok esetében lehet használni, akikkel kapcsolatban felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. A Direkt36 oknyomozó portál által nyilvánosságra hozott lista alapján azonban nemcsak terrorveszély és szervezett bűnözés esetén használta a magyar kormány. 

A 24.hu mindezek után megkérdezte a gyártót, milyen következményei lehetnek Kósa nyilatkozatának. 

A cég azt írta a portálnak: „Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

A portál emlékeztet, hogy az NSO-nak közel 60 partnere van 40 országból, ezek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A Washington Post korábban arról írt, hogy az együttműködést eddig Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó esetében szüntethették meg, igaz, a cég erről nem közölt konkrét információkat.

Idén nyáron, amikor az egész világon napvilágra került a Pegasus-botrány az NSO egyik alapítója és vezérigazgatója, Salev Hulió a következőket nyilatkozta: „Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi”. Hozzátette, hogy volt már olyan kormány amellyel az előbb felsoroltak miatt megszakították az együttműködést, és a Pegasus használatát is blokkolták az érintett országban.