Szankciókat helyezett kilátásba a magyar kormány ellen a Pegasus gyártója

Szankciókat helyezett kilátásba a magyar kormány ellen a Pegasus gyártója

Kósa Lajos 2021. november 4-én a a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után. A kép forrása: RTL Klub.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pegasus gyártója szankciókat helyezett kilátásba a magyar kormány ellen, amiért Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elnöke nemrégiben beismerte, hogy a magyar kormány vásárolt a kémszoftverből, amellyel többek közt magyar újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években – értesült a 24.hu.

A Pegasust egy izraeli cég, az NSO Group fejlesztette ki, ám a programot kizárólag egyes kormányok vásárolhatják meg, és felhasználásának köre meglehetősen körbehatárolt. Eszerint a programot olyanok esetében lehet használni, akikkel kapcsolatban felmerül a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés gyanúja. Az eddig megismert magyar célpontok vonatkozásában viszont ezek a feltételek aligha álltak fenn.

A 24.hu a szoftver gyártójának feltett kérdéseire a következő választ kapta: „az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását”. A lap úgy tudja, hogy a cég már bontott fel szerződést más államokkal a magyarországihoz hasonló visszaélések miatt.

Címkék: Kósa Lajos, NSO, Pegazus