Szankciókkal sújtotta Amerika a Budapestre menekült Gruevszkit

Szankciókkal sújtotta Amerika a Budapestre menekült Gruevszkit

Nikola Gruevszki (Fotó: olvasónk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szankciókkal sújtotta az Amerikai Egyesült Államok az országából a börtön elől Budapestre menekült volt macedón miniszterelnököt, Nikola Gruevszkit – közölte a Szabad Európa az amerikai pénzügyminisztérium közleménye alapján.

A tárca azzal érvelt, hogy Gruevszkit számos korrupciós ügyben elítélték, és továbbra is gyanúsítottja több folyamatban lévő ügynek: hivatali visszaéléssel, pénzmosással és más bűncselekményekkel vádolják. Ezeket mind még macedón miniszterelnökként követte el 2006 és 2016 között. A szankciót egy olyan elnöki rendelet alapján rótták ki, amellyel azokat büntetik, akik tevékenységükkel hozzájárultak a Nyugat-Balkán békéjének, stabilitásának aláásásához. A szankciók alá vont személyek nem léphetnek be az Egyesült Államok területére, és országban lévő vagyonukat befagyasztják.

Nikola Gruevszki 2018-ban elmenekült Macedóinából egy korrupciós ügy miatt kiszabott börtönbüntetés elől, végül Magyarországon kapott menedékjogot. Itt aztán céget is alapított, az I.C.I.C. Kft egy péceli családi házba van bejegyezve. Fő tevékenysége üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de egyéb tevékenységi körként nagyon sok mást is megadtak (porcelán-, üvegáru-, tisztítószer-nagykereskedelemtől a vagyonkezelésen keresztül a konferenciaszervezésig).